I KAJIN SANADEROVOM TAKTIKOM

'Glas za Cuccurina je glas za HDZ'

damir kajin

damir kajin

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

'Pad uvoza govori da uslužni sektor, prije svega trgovina, stagnira, te da osobna potrošnja opada', kazao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, ustvrdivši kako politički trenutak u Hrvatskoj tjera ljude da štede, a bez osobne potrošnje nema razvoja

Komentirajući stanje u gospodarstvu, Kajin je istaknuo kako Istra u svojoj povijesti još nikada nije imala toliki izvoz kao ove godine. Naime, u prvih sedam mjeseci izvoz je iznosio 920 milijuna dolara, što je porast od 28 posto. No, uz sjajne podatke o istarskom izvozu, koji predstavlja šestinu ukupnog hrvatskog izvoza, napomenuo je i kako ga zapravo zabrinjava uvoz koji je 2010. pao za 9,3 posto, to jest na milijardu dolara u Istri, dok u prvih sedam mjeseci ove godine pada za dodatnih 18,3 posto u odnosu na lani.

Kako smatra, negativne gospodarske prilike u Hrvatskoj i EU mogu povući Istru sa sobom. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu pala za 4,4 posto, dok se, kako veli Kajin, izvoz strmoglavio za čak 18,2 posto. Stoga je u Istri sada najpotrebnije sačuvati intenzitet investicija, pri čemu je istaknuo kako Istra ove godine otvara preko 100 kilometara novih brzih cesta.

‘Istra je dobila sljedeće nove ceste: Stancija Peličeti – Pomer, Kanfanar - slovenska granica, Kanfanar - Pazin - Ponte Porton - Nova Vas, Petrovija Barban - most Raša. Trenutno je u tijeku i izrada projektne dokumentacije za gradnju tunela Učka i dionice uz Pazinčicu, od Cerovlja do tunela’, veli Kajin, dodajući da je financijska konstrukcija zaokružena te se čekaju dozvole i otkup zemljišta.

‘To je nada za našu operativu’, kaže Kajin, istaknuvši kako je Ipsilon gradilo preko 90 posto domaćih tvrtki, ujedno i poručivši im ‘da ne prodaju strojeve, nego da još malo pričekaju jer će posla na Ipsilonu biti’, dok je lokalnu samoupravu i Vladu pozvao ‘da sve potencijale stave u funkciju tog projekta’.

Osvrnuo se i na premijerku Kosor, rekavši kako njeno neartikulirano arlaukanje oko obračuna s Istrom i Rijekom govori da su neki u Vladi silno zabrinuti za svoju budućnost. ‘Da nije tako, ne bi nastupali obranaški’, napomenuo je Kajin, istaknuvši da poslije izbora izvršna vlast neće biti u rukama Jadranke Kosor, već Kukuriku koalicije.

‘Ova politika obračuna putem pravosuđa je jednaka politici totalitarizma, ali se od HDZ-a drugo ni ne očekuje. To pokazuje da se dosadašnji obračun u HDZ-u vodio ne protiv korupcije, već političkih oponenata u vlastitim redovima’, zaključio je Kajin.

Na novinarski upit da komentira predizbore u Ladonji, Kajin je izjavio da će na ovim izborima građani birati između dvije opcije. 'S jedne strane je HDZ i njegovi partneri i, s druge strane, Kukuriku koalicija. S obzirom na činjenicu da gospodin Cuccurin nije dio Kukuriku koalicije, glas za Cuccurina je glas za HDZ', poručio je Kajin

'Što se tiče ovih plakata: Kukuriku? Kukulele? Cuccurin – mogu konstatirati da s tim plakatima Ladonja poručuje da je već unaprijed poznat pobjednik njihovih predizbora te da su Ladonjini predizbori samo farsa i igrokaz za javnost', izjavio je Kajin

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi