nastavak sjednice

Nakon 40 godina zastupnici donose novi Zakon o metereološkoj i hidrološkoj djelatnosti

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2019 11:30
  • Objavljeno 26.04.2019 u 11:31
Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša

Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatski sabor u petak raspravlja o prijedlogu Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti koji jača njihovu ulogu u smanjenju šteta od elementarnih nepogoda, zaštite okoliša i zdravlja, sigurnosti prometa, proizvodnje energije i hrane te planiranja djelatnosti, a u raspravi se mogao čuti i podatak kako je ta djelatnost do sada bila regulirana zakonom koji datira još iz 70-tih godina

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Mile Horvat stoga ističe kako će se predloženim zakonom ostvariti prilagodba suvremenom zakonodavnom okružju uključujući neprekidno održavanje jedinstvenog državnog sustava motrenja stanja atmosfere i hidrosfere od interesa za Republiku Hrvatsku.

Zakonom se uređuje obavljanje međunarodnih obveza iz područja meteorološke, hidrološke i njima srodne djelatnosti, regulira se nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) kao izvršitelja državne meteorološke i hidrološke djelatnosti, financiranje hidrometeorološke djelatnosti na razini države te politike dostupa meteoroloških i hidroloških podataka, kao i podrška prilagodbi klimatskim promjenama.

Važnost ranog prepoznavanja meteoroloških promjena

"Rano prepoznavanje meteoroloških promjena važno je za prevenciju i sprječavanje posljedica elementarnih nepogoda pa je potrebno osigurati kvalitetan zakonski okvir i mogućnost neprekidnog rada sustava motrenja i upozorenja na elementarne nepogode te zaštititi prirodu i materijalna dobra", istaknuo je HDZ-ov Domagoj Mikulić. Podsjetio je i kako je postojeći zakon još iz 70-tih godina prošlog stoljeća zbog čega ga je bilo potrebno osuvremeniti i prilagoditi novim okolnostima.

Potporu zakonskom prijedlogu je u ime Kluba Glasa i HSU najavljuje i Anka Mrak Taritaš koja očekuje da će se predloženim unaprijediti struka. "Moraju se uzeti u obzir klimatske promjene zbog kojih će krenuti nove migracije i izmijeniti se biljni i životinjski svijet. Moramo biti spremni na velike poplave i suše, a problem će biti i adekvatno zbrinjavanje otpada", upozorava Mrak Taritaš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!