REAGIRANJE

'Glas Slavonije' nije Glavašev 'kupusni list'

15.01.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Uprava tvrtke 'Glas Slavonije' reagirala je na članak ‘Gradonačelnik Bubalo otkazao angažman Željku Lončariću Žecu – Osječani ostali bez voditelja dočeka’ objavljen na tportalu 31.12. Sukladno čl. 22., čl. 40. i čl. 41. Zakona o medijima objavljujemo reagiranje uprave osječkog dnevnika

Autor je u navedenom članku, na temelju činjenice da je gospodin Željko Lončarić - Žec otišao iz ‘Glas Slavonije’ d.d. i da mu je navodno zbog toga grad Osijek otkazao već dogovoreni angažman kao voditelja programa na dočeku Nove godine na Trgu Ante Starčevića, pokušao Vaše čitatelje upoznati s događanjima oko organizacije dočeka Nove godine u Osijeku. No, istovremeno, bez povoda i ničim izazvan, iskoristio je priliku da na neprimjeren, uvredljiv i nekolegijalan način iznose niz neistina, neprovjerenih informacija i besmislenih konstrukcija o Glasu Slavonije d.d., njegovim medijima i zaposlenicima.

Točno je da gospodin Željko Lončarić od 01. siječnja 2013. godine više nije uposlenik ‘Glasa Slavonije’ d.d., odnosno da više nije urednik i voditelj na našoj radio postaji ‘Slavonski radio’. Točno je i da smo ga pokušali zadržati, ali je on ustrajao na otkazu ugovora o radu i korektno i profesionalno odradio svoj otkazni rok.

Nije točno i čista je autorova konstrukcija da je ‘... Kao kolateralna žrtva tog medijskog transfera pala je i glavna urednica Slavonskog radija, Gordana Kovačević, ...’, kao i da su ‘... odgovorni u Glasu Slavonije na nju svalili svu krivicu. ...’. Nije točno ni da je ‘... Marijan Beljan, zamjenik predsjednika Uprave, potom od nje zatražio ostavku ...’, kao ni da je ‘... usmeno joj dao otkaz i naložio da pokupi stvari. ...’. Činjenica je da Gordana Kovačević nije dobila otkaz (‘usmeni otkaz’ ne postoji), da je bila glavna urednica ‘Slavonskog radija’ od 2008. godine i do 21. prosinca 2012. godine, da joj je sredinom 2013. godine isticao petogodišnji mandat i da je sukladno postignutom dogovoru od 22. prosinca 2012. godine na novom radnom mjestu na radio postaji u okviru Društva.

Nadalje, autor na jedan neprimjeren i uvredljiv način navodi ‘... Glas Slavonije, kojega Osječani kolokvijalno nazivaju Glavaševim kupusnim listom...’ i na taj način grubo vrijeđa sve one koji su vezani uz Glas Slavonije. To su prije svega čitatelji (cca. 100.000, koliki je dnevni doseg tiskanog izdanja i portala Glasa Slavonije), poslovni partneri, autorovi kolege novinari, kao i svi ostali uposleni. Autoru vjerojatno ne odgovaraju činjenice što tržišni udio i utjecaj dnevnih novina raste, kako u gradu Osijeku, tako i u Osječko-Baranjskoj županiji i regiji (udio Glas Slavonije na tržištu dnevnih novina u gradu Osijeku više od 80 %, uz procijenjeni utjecaj od 90 %, a u Osječko-baranjskoj županiji više od 70 % uz procijenjeni utjecaj od 80 %) pa pokušava na tako grub i nekolegijalan način umanjiti značaj i naštetiti ugledu Glasa Slavonije.

Autor u više navrata na neprimjeren i tendenciozan način povezuje vlasništvo i poslovanje Glasa Slavonije d.d. s Branimirom Glavašem i HDSSB-om. Tako, između ostalog, navodi da je ‘... stvarni gazda tih medija je Branimir Glavaš. ...’ i da je : ‘ ... je Slavonski radio (osim Glasa Slavonije i Slavonske televizije) jedan od medija glasnogovornika HDSSB-ove vlasti. Tim se lokalnim medijima iz gradskog i županijskog proračuna te s računa gradskih i županijskih poduzeća po nalogu HDSSB-ove vlasti godišnje prenosi nekoliko milijuna kuna, što se po uzvraćenoj zahvalnosti jasno vidi u njihovoj uređivačkoj politici.’.

Želimo naglasiti da je Glas Slavonije d.d. nakladnik dnevnih novina «Glas Slavonije», časopisa «Agro glas» (dvotjednik za poljoprivredu), časopisa «Glas lova i ribolova» (mjesečnik za lovce i ribolovce) i koncesionar radiopostaje «Slavonski radio». Glas Slavonije d.d. kao trgovačko društvo na tržištu djeluje samostalno i neovisno o bilo čijem utjecaju ili političkom patronatu, što se očituje u vlasničkoj strukturi i u samom poslovanju Društva.

Većinski vlasnik Glasa Slavonije d.d. je management kompanija, Osječki list d.o.o. Osijek, koja ima 75% dionica, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. 15%, a preostalih 10% dionica je u vlasništvu ostalih dioničara Društva.

Glas Slavonije d.d. je isključivo tržišno orijentiran i ni u jednom dijelu nije financiran od jedinica lokalne i (područne) regionalne uprave, političkih stranaka, kao ni bilo kojih drugih pravnih i/ili fizičkih osoba.

Grad Osijek, gradske tvrtke, Županija Osječko-baranjska i županijske tvrtke su u ukupnim prihodima Glas Slavonije d.d. u 2012. godini sudjelovale s cca. šest posto (6%).

Na ovu autorovu tvrdnju da smo ‘... glasnogovornici HDSSB-ove vlasti. ...’ pitamo se: Smatra li autor da bi mediji Glasa Slavonije d.d. trebali, zbog trenutne aktualnosti, dati isti i/ili veći prostor događanjima u Istarskoj županiji i gradu Puli, a sve kako bi pokazali svoju ‘neovisnost o lokalnoj vlasti’? Istovremeno, smatra li autor da bi se Osječko-Baranjska županija i grad Osijek i njihove tvrtke trebale oglašavati kod naših kolega u ‘Glasu Istre’ iz Pule i njima ‘...prenositi nekoliko milijuna kuna ...’, a sve kako bi dokazale da nemaju odnose s medijima Glasa Slavonije d.d..

Zaključno, autor u članku navodi da su zaposlenici ‘Glasa Slavonije’ d.d. ‘... već dugo nezadovoljni ne samo niskim plaćama (jer zaposlenici Glasa Slavonije i Slavonskog radija na dnu su po primanjima među medijskim kućama otkako im je prošle dvije godine plaća smanjena 35 posto), nego i političkim pritiscima na novinarski rad zbog kojih već godinama rade pod strogom autocenzurom. ...’ i tako dolazi u kontradikciju s obzirom na ranije navode da se tim istima medijima ‘... prenosi nekoliko milijuna kuna...’.

Insinuira li time da Društvo ne zna gospodariti tim ‘milijunima’, ili da oni negdje nestaju, ili je to ipak dokaz da ‘Glas Slavonije’ i ‘Slavonski radio’ ovise primarno o tržištu, odnosno o svojim čitateljima, slušateljima i oglašivačima.

Autorova teza da novinari ‘... rade pod strogom autocenzurom. ...’ je vrlo tendenciozna i još jedna u nizu zlonamjernih konstrukcija.

Objavom niza netočnih i neprovjerenih informacija nanesena je šteta ugledu i interesima Glasa Slavonije d.d. i dnevnim novinama «Glas Slavonije», a da nitko iz Vaše redakcije, pa niti sam autor, s nama nije kontaktirao, niti zatražio relevantne informacije.

U cilju točnog i potpunog informiranja čitateljstva Vašeg portala, želimo ukazati na neprimjerenost ovakvog načina pisanja, a što u krajnjoj liniji šteti i ugledu Vašeg portala.

S poštovanjem,

Uprava Glasa Slavonije d.d
Ivan Šimić, predsjednik Uprave
Marijan Beljan, član Uprave