BUBALO OTKAZAO VODITELJU

Osijek ostao bez meštra ceremonije

31.12.2012 u 20:59

Bionic
Reading

Trebala je to biti novogodišnja fešta za pamćenje, po načelu 'najbolji omjer cijene i kvalitete'. Osječki je gradonačelnik 'u nizu pristiglih ponuda' izabrao red zabavnjaka, red tamburaša te kao voditelja programa najavio Željka Lončarića Žeca i njegovu suprugu, pjevačicu Viktoriju Kulišić Đenku. No, neočekivane vijesti posljednjih dana porušile su mu konstrukciju

Čim je čuo da Žec od 1. siječnja napušta Slavonski radio i prelazi na Osječku televiziju, gradonačelnik Krešimir Bubalo otkazao mu je angažman preko voditelja gradskog Odsjeka za protokol i promidžbu, Željka Lončara.
Voditeljski mikrofon potom je ponudio Davoru Lončariću, glavnom uredniku HR-a Radio Osijeka, no on je to nakon savjetovanja s pretpostavljenima na HRT-u odbio, pa će pristigle sugrađane na Trgu Ante Starčevića pozdraviti i kroz novogodišnju noć voditi pjevač Igor Delač u pratnji pop-skupine Prva liga i tamburaškog sastava Lyra.

Žec, koji je u međuvremenu odbio druge ponude za novogodišnji angažman, tako je izvisio, a za duhovite dosjetke i skečeve omiljenog voditelja ostali su uskraćeni i Osječani. I to sve zbog poznatog slavonskog inata čelnika HDSSB-a koji odlaske iz svoga tora ne opraštaju i prema 'otpadnicima' u pravilu ruše sve mostove.

Odbačen bez obrazloženja

Poznati autor i izvođač tamburaških pjesama te jedan od najomiljenijih radijskih voditelja i zabavljača, Željko Lončarić Žec, više je puta Osječane uvodio u Novu godinu na središnjoj proslavi Grada i Županije na glavnom osječkom trgu.

Otkad se prije sedam godina zaposlio na Slavonskom radiju – koji posluje u sklopu Glasa Slavonije, koji Osječani kolokvijalno nazivaju Glavaševim kupusnim listom – postao je zaštitni znak gradskih i županijskih priredbi, pa je tako ove godine vodio program u povodu Dana domovinske zahvalnosti, svečani doček hrvatskih olimpijaca, priredbu u povodu Dana grada na upravo obnovljenom Trgu slobode…

Njegov je izbor za voditelja novogodišnje proslave bio jedan od boljih gradskih običaja, pa premda sam nije član nijedne političke stranke, sudjelujući u programima Grada i Županije redovito je popravljao imidž njihovih opskurnih čelnika.

Razočaran naprasnim odbacivanjem bez obrazloženja, nakon višegodišnje suradnje i već dogovorenog posla, nije bio raspoložen ni za kakvu izjavu medijima. Rekao je samo da će to što ima reći prvom prigodom isporučiti osobno gradonačelniku Bubalu.

Žecov grijeh

Gradonačelnikov šef protokola, Željko Lončar, Bubalovu najavu novogodišnjeg programa objavljenu u Glasu Slavonije nazvao je pogreškom, zbog koje je prenesena njegova izjava otprije godinu dana. No, kako gradske službe nisu objavile nikakav ispravak netočne informacije, ta priča očito ne drži vodu.

Žecov grijeh ipak je bio odlazak iz 'obitelji', čiji je Slavonski radio (osim Glasa Slavonije i Slavonske televizije) jedan od medija-glasnogovornika HDSSB-ove vlasti. Tim se lokalnim medijima iz gradskog i županijskog proračuna te s računa gradskih i županijskih poduzeća po nalogu HDSSB-ove vlasti godišnje prenosi nekoliko milijuna kuna, što se po uzvraćenoj zahvalnosti jasno vidi u njihovoj uređivačkoj politici.

To, pak, što je za svoju novu radnu sredinu izabrao baš Osječku televiziju, nad kojom lokalne vlasti nemaju utjecaja i koja iz njihovih proračuna ne dobiva ni kunu, Žecu je neoprostiv grijeh koji ga uklanja iz bilo kakve buduće suradnje s vladajućima.

Pala i glavna urednica

Kao kolateralna žrtva tog medijskog transfera pala je i glavna urednica Slavonskog radija, Gordana Kovačević, s kojom Željko Lončarić, poznato je, nije bio u dobrim odnosima. Znajući to, a kako bi se pred glavnim šefom na privremenom boravku u mostarskom zatvoru opravdali što su 'Žeca pustili da ode' – jer stvarni gazda tih medija je Branimir Glavaš – odgovorni u Glasu Slavonije na nju su svalili svu krivicu.

Marijan Beljan, zamjenik predsjednika uprave, potom je od nje zatražio ostavku na mjesto glavne urednice, a kada je ona nije htjela potpisati, usmeno joj je dao otkaz i naložio da pokupi svoje stvari. Sve uz obrazloženje – pad slušanosti i prihoda…

Gordana Kovačević sada je na bolovanju, pa je tako Slavonski radio do daljnjega ostao bez dvoje iskusnih urednika i voditelja, već dugo nezadovoljnih ne samo niskim plaćama (jer zaposlenici Glasa Slavonije i Slavonskog radija na dnu su po primanjima među medijskim kućama otkako im je prošle dvije godine plaća smanjena 35 posto), nego i političkim pritiscima na novinarski rad zbog kojih već godinama rade pod strogom autocenzurom.

Slavonska televizija, Slavonski radio i Glas Slavonije još će jednom prenijeti 'veselu atmosferu s odlično organizirane novogodišnje proslave' na Trgu Ante Starčevića, čestitke gradonačelnika Bubala koji će već poslovično poželjeti 'obilje Božjeg blagoslova' i svojim sugrađanima bolju 2013. godinu.

Bez obzira na to što su i sami svjesni da ih sve manje njih gleda, sluša i čita te da je upitno koliko im još uopće vjeruju.