ŠTEDE NA UPUTNICAMA I RECEPTIMA

Ginekolozi najveće žrtve Milinovićeve reforme

Bionic
Reading

Nakon pobune liječnika opće prakse sve je veće nezadovoljstvo i među ginekolozima primarne zdravstvene zaštite. Kažu da su u Milinovićevoj reformi zdravstva oni najlošije prošli

Iako su specijalisti, svrstani su u skupinu s liječnicima obiteljske medicine. Njima je reformom iznos glavarine po pacijentu pao na 80 posto, dok je recimo pedijatrima i stomatolozima, koji su također specijalisti, ostao na sto posto.

Pojedini splitski ginekolozi kažu da liječnici obiteljske medicine dižu buku jer nemaju novac za kupnju aparata za ultrazvuk ili EKG. Ginekologe nitko ne pita kako su kupili uređaje za ultrazvuk koji spadaju u standardnu opremu ginekološke ordinacije. Njihova se cijena kreće od deset do 50 tisuća eura, a ginekolozi ih kupuju sami, piše Slobodna Dalmacija.

Ginekolozi, unatoč nezadovoljstvu, poštuju zakon i pacijenticama naplaćuju participaciju, međutim dodatke ugovora s HZZO-om za sada ne namjeravaju potpisivati jer su ti aneksi puni nelogičnosti.

Od nelogičnosti koje predviđa reforma primarne zdravstvene zaštite ginekolozi navode da im je deset posto iznosa glavarine unaprijed oduzeto, a natrag će ih dobiti ako budu poštovali ugovorne obveze, odnosno ako neće izdavati puno recepata, uputnica i ako ženama neće odobravati previše bolovanja.

U praksi to znači da po pacijentici godišnje možemo ispisati uputnice za dodatne pretrage čija je ukupna cijena 86 kuna, a cijena jednog pregleda CT-om ili magnetom je neusporedivo veća. Na lijekove na recept godišnje po ženi smijemo potrošiti 27 kuna, a samo jedna mjesečna doza hormonske nadomjesne terapije stoji sto kuna, odnosno 1200 kuna godišnje po pacijentici. O liječenju raka bolje da i ne govorimo, cijena mjesečne doze kod određenih lijekova premašuje i 1000 kuna, navode ginekolozi.

Zanimljivo je da su ministar zdravstva Milinović, ali i Tihomir Strizrep, novi čelni čovjek Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, po struci ginekolozi.