NEZABILJEŽENO U POVIJESTI

Gigantski čopor vukova hara po Jakutiji

20.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Lokalne vlasti u izoliranoj dalekoistočnoj ruskoj republici Saha (Jakutija) spremaju se krenuti u hajku na zastrašujući, neviđeno velik čopora od oko 400 vukova

Vijest zvuči nevjerojatno s obzirom na to da vučji čopori obično broje desetak članova – u ekstremnim situacijama i do 40, u rekordnim 60-70, no nikad preko sto, a kamoli četiristo primjeraka.

Anomalijsku pojavu stručnjaci objašnjavaju nedostatkom hrane u izuzetno hladnim tajgama Verhojanskih planina. Tamošnje temperature padale su proteklih dana ispod minus 40 Celzijevih stupnjeva. Od gladi su pomrli zečevi i druge šumske životinje, pa su se vukovi udružili kako bi mogli zadirati u civilizirane predjele. Za nekoliko dana pobili su 30-ak konja. U opasnosti je stoka (u Jakutiji u torovima drže i jelene), ali i ljudska naselja.

Zasad se protiv vukova bore postavljanjem zamki (sovjetska praksa trovanja je zabranjena), a u organizirani odstrel nije se išlo. Vlasti su čekale da se malo skrate polarne noći kako bi se čopor mogao napasti iz helikoptera. Pritom pozivaju 'sve koji žele zaraditi', a za jedno vučje krzno plaćaju 10.000 rubalja (oko 250 eura).

Lov na vukove nije popularan među mjesnim stanovništvom. Crni medvjed i vuk poštovane su životinje kojima se pripisuju nadnaravna svojstva u lokalnim šamanističkim i animističkim religijama.