podjela sfera

Geopolitički forum u Zagrebu: Odnos snaga u svijetu se mijenja

24.09.2021 u 17:35

Bionic
Reading

U Zagrebu je u petak održan prvi međunarodni Geopolitički forum (GEOFOR) s kojeg je poručeno kako se međunarodni odnosi preslaguju, što je pokazalo povlačenje SAD-a iz Afganistana i uspostavljanje sigurnosnog saveza te zemlje s Australijom i Velikom Britanijom, pa bi u tom kontekstu i Hrvatska trebala promišljati svoju ulogu

"Međunarodna politička slika i odnosi snaga se nalaze u fazi preslagivanja. U uvjetima općeg slabljenja utjecaja tradicionalnih velesila, do izražaja dolaze regionalne sile prvog i drugog reda", rekao je voditelj foruma i politolog Anđelko Milardović.

"Slabljenje američkog utjecaja produbilo je krizu globalnog čelništva što je otvorilo prostor raznim vrstama režima da agresivnije ostvaruju svoje nacionalne, sigurnosne i ekonomske ciljeve", dodao je. No niti jedna velesila nije u stanju samostalno riješiti niti jedan problem bez drugih zemalja, napose zemalja u istoj regiji.

To je potaknulo Sjedinjene Države, Australiju i Veliku Britaniju na stvaranje saveza naspram utjecaju Kine što bi moglo dovesti do tenzija i rizika i za udaljene zemlje.

"U svijetu se trenutno odvija podjela sfera a težište je na indopacifiku", rekao je Hinin vanjskopolitički analitičar Tomislav Kardum tijekom svog izlaganja, dodavši da je ovakav multipolarni poredak nestabilniji u odnosu na onaj u kojem su dominirale jedna ili dvije sile.

"Svijet se stoga suočava s novim vrstama rizika", dodao je.

Europska unija je međusobno politički podijeljena pa i dalje nema jedinstva u njenoj sigurnosnoj politici, rekla je Claudine Korall s francuskog Instituta za međukulturalni dijalog.

Francuska je zbog odustajanja Australije od kupnje francuskih podmornica u diplomatskom sporu s Australijom i Sjedinjenim Državama.

Na forumu je istaknuto da "EU ne zna što bi s Kinom" pa se zbog toga Hrvatska nalazi u raskoraku vlastitih interesa i onih geopolitičkih Bruxellesa te Washingtona. Zbog utjecaja iz Sjedinjenih Država teško prihvaća kompanije iz Kine za sudjelovanje na infrastrukturnim projektima premda se gradnja Pelješkog mosta dosad pokazala uspješnom, rečeno je na forumu.

Milardović je napomenuo kako je svijet trenutno izuzetno kompleksan pa da se i "vodeće zemlje i međunarodne organizacije moraju adaptirati i redefinirati svoje politike kako bi ostale relevantne".

Geopolitički forum, održan pod nazivom "Geopolitički rizici u globalnom društvu rizika", bavio se i klasičnim rizicima poput potencijalnih oružanih sukoba, terorizma i hakerskih napada. Forum, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, održavat će se svake godine kako bi se u Hrvatskoj promišljalo i raspravljalo o bitnim temama koje utječu na njene građane.