'to se ne radi saveznicima'

Francuska optužuje Bidena da joj je zabio nož u leđa

16.09.2021 u 12:28

Bionic
Reading

Francuska je u četvrtak optužila američkog predsjednika Joea Bidena da joj je zabio nož u leđa i da se ponaša poput svojeg prethodnika Donalda Trumpa nakon što je Pariz istisnut iz unosnog obrambenog ugovora o kupnji podmornica koji je potpisao s Australijom

SAD, Britanija i Australija kazali su da će osnovati sigurnosno partnerstvo za indo-pacifičku regiju koje će omogućiti Australiji da nabavi američke nuklearne podmornice i raskine ugovor s Francuskom o kupnji podmornica za 40 milijardi američkih dolara.

"Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za radio postaju Franceinfo. "Ljut sam i ogorčen. To se ne radi saveznicima".

Godine 2016., Australija je odabrala francuskog brodograditelja Naval Group za izgradnju nove podmorničke flote u vrijednosti od 40 milijardi američkih dolara koja će zamijeniti više od dva desetljeća stare podmornice Collins.

Prije dva tjedna, australski ministri obrane i vanjskih poslova ponovno su potvrdili dogovor s Francuskom i francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je višedesetljetnu suradnju dviju zemalja prigodom sastanka s australskim premijerom Scottom Morrisonom u lipnju.

"To je nož u leđa. Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom i to povjerenje je iznevjereno", rekao je Le Drian.

"Ovo je udar groma i za mnoge u Parizu trenutak usporediv s Trafalgarom", ocijenio je Bruno Tertrais, zamjenik direktora pariškog think-tanka Zaklada za strateška istraživanja na Twitteru, govoreći o porazu francuske mornarice 1805. u bitki kod Trafalgara nakon čega je Britanija postala dominanta pomorska sila.

Dodao je da će to "zakomplicirati transatlantsku suradnju u regiji i oko nje. Peking će imati koristi".

Biden je u srijedu poručio da je Francuska i dalje "ključan partner u indo-pacifičkoj zoni".

Morrison je priopćio da se Australija raduje nastavku "bliske i pozitivne" suradnje s Francuskom. "Francuska je ključan prijatelj i partner Australije u indo-pacifičkoj regiji", kazao je.