AKTIVNI PROMATRAČI

'Generali će se od sada očitovati o svim problemima u društvu'

02.03.2013 u 22:51

Bionic
Reading

Pedesetak umirovljenih hrvatskih generala okupilo se danas na sjednici Hrvatskog generalskog zbora u zagrebačkom hotelu 'I', nakon koje su njihovi predstavnici ocijenili da Hrvatska niz godina nema stabilnu politiku prema braniteljima, generalima i hrvatskom narodu i najavili da će od sada govoriti o svakom problemu u društvu

'Od ovog trenutka čut će se naše mišljenje o svakom pitanju, a jedno od ključnih pitanja je da neće proći strateške investicije i rasprodaja zemlje i šuma', rekao je nakon sjednice admiral Davor Domazet Lošo. Dodao je da kad u bilo kojoj zemlji sjedne 50 generala onda to može biti samo poruka da u toj državi nešto nije u redu, što je, kazao je, poruka i njihova skupa, najvećeg u posljednjih 15 godina.

Predsjednik Zbora, general bojnik Marinko Krešić naglasio je da se imaju pravo očitovati o svim pitanjima u državi jer su branili domovinu i imaju pravo postavljati pitanje zbog čega se u hrvatskom društvu događaju stvari koje nisu po kriterijima koje su zamišljali kad su išli u Domovinski rat.

General Ivan Tolj kazao je kako je Zbor nadstranačka organizacija ali da ne živi izvan vremena i prostora. Najavio je da će se Zbor uskoro na izbornom saboru, koji će najvjerojatnije biti održan u Vukovaru objaviti svoja stajališta o situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska. U Hrvatskoj se, kaže, uz velike gospodarske probleme živi u pozamašnoj dezorijentaciji, pri čemu je vrednosni sustav potpuno izokrenut.

General zbora Pavao Miljavac kazao je da ne žele sudjelovati u vlasti već davati prijedloge. Domazet je kazao da žele pomoći jer imaju znanje i sposobnosti koje se ne koriste a koje žele staviti u funkciju državnih nacionalnih interesa. Naglasio je pritom kako se ne bi dogodila operacija "specijalnog rata" protiv Hrvatske u slučaju Sirije da su generali bili u savjetničkom timu što je praksa u Izraelu, SAD-u i drugim zemljama, ali ne i u Hrvatskoj.

Kad je riječ o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, za Domazeta je posrijedi "informacijsko ratovanje". Istaknuo je kako tu nije riječ o pismu već da se "hoće označiti da je to srpsko". "Zar je vlada toliko slijepa da nije čula da je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao da je Vukovar srpski grad", upitao se Domazet.

Krešić
je pak kazao da nemaju ništa protiv dvojezičnosti, ali su protiv toga da se zakon ne provodi u pravom obliku, budući da je na jednoj adresi u Vukovaru prijavljeno po 30 ljudi. Generali su naglasili da jesu za EU, ali da u tu zajednicu moramo ući kao suvereni ljudi, suveren narod i suverena država da se ne izgubimo u masi od petsto milijuna ljudi.