BRANITELJ I ŠKOLOVANI VOJNIK

General Mate Pađen imenovan zamjenikom načelnika Glavnog stožera

24.09.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Brigadni general Mate Pađen imenovan zamjenikom načelnika Glavnog stožera temeljem Odluke predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera generala Drage Lovrića i uz suglasnost ministra obrane Ante Kotromanovića i na dužnost stupa 1. listopada, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH)

General Pađen rođen je 24. rujna 1962. u Ogulinu. Magisterij Strategije nacionalnih resursa stekao je 1998. godine u Washingtonu, a u čin brigadnog generala promaknut je 17. studenog 2003.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se djelatno 30. lipnja 1991. kao pripadnik dragovoljačkih oružanih skupina. Od 1. rujna 1991. godine pripadnik je 143. domobranske pukovnije iz Ogulina u kojoj je prošao sve razine dužnosti do zapovjednika pukovnije.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicama za pet i deset godina časne i uzorne službe, Redom Hrvatskog pletera, Redom Hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, te medaljama "Oluja" i "Iznimni pothvat".

Nakon Domovinskog rata sustavno se školovao na Zapovjedno-stožernoj školi OSRH "Blago Zadro", uključujući program izobrazbe za stožernog časnika pod okriljem MPRI programa. Također, završio je prvi naraštaj Vojno-diplomatske škole Ministarstva obrane, te jezičnu izobrazbu engleskog jezika u Hrvatskoj i SAD-u.

Potom je bio upućen na izobrazbu u inozemstvo na prestižni National Defense University u Washingtonu. Završio je i više funkcionalnih tečajeva u Hrvatskoj i inozemstvu iz područja obrane i nacionalne sigurnosti, uključujući izobrazbu u "George C. Marshall Center" u Garmisch-Partenkirchenu u Njemčkoj, priopćio je danas MORH.

Nakon Domovinskog rata obnašao je niz visokih i odgovornih voditeljskih i zapovjednih dužnosti, od čega većinu iz područja obrambene politike i međunarodne vojne suradnje, uključujući dužnosti načelnika odjela u Uredu za vojne izaslanike i protokol, načelnika Odjela za provedbu programa MPRI, načelnika Uprave za obrambenu politiku, zamjenika načelnika te potom načelnika Uprave za vojnu strategiju i obrambeno planiranje, kao i načelnika Uprave za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju.

U studenome 2007. godine Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske upućen je na dužnost vojnog izaslanika u SAD, a u travnju 2008. imenovan je i na dužnost vojnog izaslanika u Kanadi, sa sjedištem u Washingtonu, navodi MORH.