NOVOSTI IZ FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

General Čermak jednako voli i Josipovića i Grabar Kitarović

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 08.01.2015 19:51
  • Objavljeno 08.01.2015 u 19:51
Ivan Čermak

Ivan Čermak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

U četiri mjeseca Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović od donatora su prikupili svatko po više od dva milijuna kuna, pokazuju financijski izvještaji koje su na svojim predizbornim web-stranicama objavili ovi predsjednički kandidati. Josipovićevi donatori uglavnom su uplaćivali po tisuću ili nekoliko tisuća kuna, a pretežno tako i Grabar Kitarović, s tim da je ona primila i rekordnu uplatu od, gotovo najviše dopuštenih, 200 tisuća kuna, kao i najmanju od svega 1,25 kuna

U financijskih izvještajima za period od početka rujna do početka siječnja vidi se da su među izdašnijim donatorima prednjačili poduzetnici i stranački simpatizeri, ali i dvostruki igrači kao što su tvrtke Crodux derivati dva, umirovljenog generala Ivana Čermaka, i Građevinstvo i proizvodnja Krk na čelu s Josip Purić. Ove tvrtke objema kandidatima dali su po 100 tisuća kuna.

Čermak tako podupire istu političku opciju kao i Ivan Vrdoljak, HNS-ov ministar gospodarstva, na kojega je ovih dana javno bijesan zbog inspekcijskih nalaza o lošoj kvaliteti goriva na Croduxocima benzinskim stanicama. Vrdoljak je Josipoviću za kampanju dao 30 tisuća kuna, najviše dopuštenih za privatne osobe, a njegov primjer slijedile su HNS-ovke ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ministrica kulture Andrea Zlatar, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, Srećko Ferenčak i neki lokalni HNS-ovci.

Od 135 Josipovićevih donatora najčešće je uplaćivao Branko Roglić, vlasnik Orbica, tvrtke koja distribuira proizvode marki poput P&G, Philip Morris, Dr. Oetker, Fructal i razne slatkiše i deterdžente. Roglić je u dva navrata preko Orbica uplatio po 30 tisuća kuna, preko druge tvrtke Orbico beauty 20 tisuća kuna, a putem Orvasa šest tisuća i onda još 20 tisuća preko Orbica i deset od Orbico Beautya. To je ukupno 116 tisuća kuna u šest rata.

Euroherc, Agram i Jadransko osiguranje, članice koncerna Dubravka Grgića, Josipoviću su udijelile svaka po 50 tisuća, odnosno ukupno 150 tisuća kuna. Među tako velikim donacijama ističe se i Tehnomontova, tvrtke iz Pule, gdje je direktorica Gordana Deranja, nova predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, koja je predsjedničkom kandidatu dala 50 tisuća kuna. Od drugih većih donatora pronašli smo Silvu Stazić Pavić, suprugu saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića, koja se bavi odnosima s javnošću, koja je predsjedničkom kandidatu donirala 30 tisuća kuna.

U protekla četiri mjeseca Grabar Kitarović je također užurbano prikupljala novac koristeći se i metodom donatorskih večeri, a zabilježila je i donaciju od 197.565,47 kuna, zakonom najveću dopuštenu, na koju se odlučio Nikola Hanžel, vlasnik Lana karlovačke tiskare, koji se prije pet godina našao u središtu afere oko Karlovačke banke, kada je oslobođen zatvorske kazne, ali uz obvezu da vrati 1,1 milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Na popisu su donacije Tome Horvatinčića, zagrebačkog poduzetnika kojemu se sudi za pogibiju talijanskih turista (25 tisuća kuna), Josipa Klemma, o kojem se stječe dojam da vodi prosvjed stotinjak branitelja pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu (10 tisuća kuna), Zdravka Mamića, kontroverznog izvršnog direktora NK Dinama (10 tisuća kuna).


Tablica Grabar Kitarović broji 550 donatora među kojima su Ivan Katavić, vlasnik trgovačkog lanca KTC iz Križevaca (30 tisuća kuna), Pavla Vujnovca iz Vukovara, vlasnika Prvog plinarskog društva (30 tisuća kuna), Matej Prosinečki, vlasnik Tim colora iz Zagreba, građevinske tvrtke koja je često radila poslove za Ministarstvo obrane i vojsku, uključujući i izvođenje radova za Mladena Kruljca za koje je, taj smijenjenji general, nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i pol dana.

Ante Gotovina, preko svoje tvrtke Adriatik gradnja, Stanislav Biondić, predsjednik Belupa i HDZ-ovac Ivan Domagoj Milošević dali su po 10 tisuća kuna.

Bilo je nekoliko uplata iz Kanade i Australije, a one koje su poslale pravne osobe uplaćene su u državni proračun, jer Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zabranjuje strankama i kandidatima primanje novčane pomoći od inozemnih pravnih osoba. Najmanju donaciju Grabar Kitarović je dobila od umirovljenog generala Petra Štimca, 1,25 kuna.

Ivo Josipović u protekla četiri mjeseca prikupio je 2.691.263,13 kuna, a Grabar Kitarović 2.314.117,04 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!