DALJE OD POLITIKE

Ivan Šuker je nestao, a mi smo ga pronašli - evo što radi

28.02.2017 u 18:33

Bionic
Reading

Nakon što je lani u studenom prestao biti predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza bivši potpredsjednik vlade i ministar financija Ivan Šuker u medijima se više ne spominje. Svojedobno jedan od najaktvnijih saborskih zastupnika još uvijek je u HDZ-u, no povukao se iz aktivne politike

Nakon što je više od 15 godina proveo u nacionalnoj politici, bilo kao saborski zastupnik ili u izvršnoj vlasti, Ivan Šuker na posljednjim parlamentarnim izborima nije uspio osvojiti još jedan mandat u Saboru. Iako je godinama bio vojnik stranke, bio jedan od najaktivnijih zastupnika te radio od jutra do mraka u Saboru ponuđeno mu je bilo 14. mjesto na listi u 6. izbornoj jedinici, no nije osvojio dovoljno preferencijalnih glasova da bi preskočio svoje stranačke kolege i ušao u Sabor.

Nakon toga polako se i povlači iz politike. Ivan Šuker danas je, doznajemo, u mirovini u koju je otišao jer je imao sve ispunjene uvjete. Trenutno se, kao i mnogi drugi zastupnici i državni dužnosnici ne može zaposliti nigdje drugdje zbog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji dužnosnicima godinu dana nakon prestanka dužnosti zabranjuje imenovanje, izbor ili sklapanje ugovora kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu s tijelom u kojem je obnašao dužnost.

O tome hoće li kada mu prođe zakonski rok od godinu dana tražiti neki posao Šuker u kratkom razgovoru za tportal nije otkrivao. Što se pak tiče sudbine u politici samo je kratko kazao:'Još uvijek sam član HDZ-a. U stranci sam 26, 27 godina i i dalje ću biti tu.'

Nakon odlaska iz Sabora Šuker više nije član nijednog središnjeg tijela HDZ-a i dojam je da se odmaknuo od nacionalne stranačke politike. Iako je svojedobno bio gradonačelnik Velike Gorice, Šuker nema ni visoku funkciju u lokalnom HDZ-u. Dapače, nije tajna da nije u najboljim odnosima s HDZ-ovim gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem, koji već godinama vlada tim gradom.

Iako je više od godinu dana bio na čelu Hrvatskog košarkaškog saveza, u studenom se Šuker povukao.' Košarku sam ostavio košarkašima', kaže nam kratko.

Jednom kad uđeš u politiku, teško ju je iz sebe istjerati, često nam znaju reći i neki bivši i sadašnji visoki dužnosnici u politici. Iako ne želi govoriti o budućim planovima, teško je za povjerovati da bi i Ivan Šuker, da ga netko zamoli, odbio ponovno zaplivati u visokoj politici.