MRAČNI TOPONIM TJEDNA

Gdje je i što je to Kevina jama?

28.02.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Jedan od najčešće spominjanih toponima ovog tjedna je svakako kraški fenomen, jama poznata pod imenom Kevina jama, koja je danas, nažalost, sinonim za masovno grobište političkih neistomišljenika. Tu krašku jamu i toponim je ovih dana u političku arenu nakon više od dva desetljeća ponovo u Omišu lansirao Tomislav Karamarko

Kevina jama je tipična kraška jama koja se nalazi u Dalmatinskoj zagori blizu sela Radošić na teritoriju općine Lećevica i od Splita je udaljena oko 30 kilometara.

U narodu je jama na sjevernim padinama Kozjaka desetljećima bila poznata kao stratište u koje su nakon egzekucije bili bacani leševi. To se događalo najviše pri kraju i nakon Drugog svjetskog rata i u jami su uglavnom završavali pojedinci koji su tada bili označeni kao 'suradnici okupatora' i neprijatelji novog komunističkog poretka.

Iako su pojedinci vjerojatno na neki način surađivali s okupatorima u vrijeme talijanske i nakon rujna 1943. godine njemačke okupacije, skandalozno je što su ti ljudi na stratištu redovito završavali bez sudske odluke, a u sklopu represivne osvete dalmatinskih antifašista. Kevina jama nije bila iznimka, na kraškom području Dalmacije i Hrvatske postoje, kao primjerice i u susjednoj Sloveniji, deseci i stotine sličnih kraških jama u koje su bili bacani ljudi, žrtve svih sukoba, ratova i represivnih obračuna i osveta.

Spomen na žrtve komunističkog režima


Kevina jama je najpoznatija u srednjoj Dalmaciji i u narodu je tihi spomen tog stratišta oduvijek izazivao jezu, pa je naravno u tom kontekstu bila spominjana i ranih devedesetih. Sada je na tom mjestu ulaz u jamu, jedan kameni križ okružen suhozidom i križanje cesta prema Kaštelima i Splitu te prema selu Radošiću, poznatom po bikijadi, treći smjer dalje na sjever prema Lećevici.

Kada se taj krajolik oko Kevine jame ne promatra s aspekta rata i zločina, radi se zapravo o autentičnom segmentu nedevastirane i autentične prirode u dalmatinskom zaleđu. U obližnjem Radošiću i zaseoku Škopljanci se stoga razvija lokalni ruralni turizma i ova nesretna jama se nikako ne uklapa u takvu priču.