SVE JE KRENULO OD MIHANOVIĆA

Gdje je danas čovjek koji je razotkrio Fimi mediju

12.03.2014 u 14:36

Bionic
Reading

'Nažalost, našao sam se u krivo vrijeme na krivom mjestu, na sastanku kod tadašnjeg premijera Ive Sanadera na kojem se dogovaralo kako pljačkati državu', rekao je svojedobno Damir Mihanović koji se kao član Uprave Croatia osiguranja našao 2007. na sastanku na kojem je tadašnji premijer Ivo Sanader naredio šefovima državnih poduzeća suradnju s tvrtkom Fimi media. Od Mihanovićevog istupa, koji je zakotrljao cijelu lavinu razotkrivanja načina djelovanja tadašnjeg premijera, prošlo je gotovo pet godina. I dana je član HDZ-a, a to planira i ostati

Jučer je pala nepravomoćna presuda, što mu je, kaže, donijelo olakšanje. 'Riječ je o nepravomoćnoj presudi i takve ne komentiram, ali to što proces ide kraju me veseli i to je za mene kao svjedoka u tom procesu ipak olakšanje', rekao je u 'Dnevniku 3' HTV-a. Mihanović je, nakon što je prokazao nezakonite radnje, dobio otkaz. 'Evo, prošle su četiri godine od toga, u međuvremenu je bila sudska presuda koja me je vratila na posao, ali ono što me veseli je da je društvo zrelije', kaže.

Ranije je pak kazao kako ne bi sve opet ponovio jer je njegova obitelj mnogo propatila zbog njegovog 'zviždanja'. Nakon četiri godine vidi pomake, no naglašava kako država ni dalje ne čini dovoljno na zaštiti onih koji prijavljuju korupciju.


'To je teška odluka i osobe koje se nađu u takvoj situaciji moraju biti svjesne da je pred njima težak i neizvjestan period života, tako da svaki pojedinac mora donijeti odluku hoće li prijaviti ili ne. Država u ovom trenutku nema jasan stav niti daje snažnu poruku da se isplati prijaviti korupciju', kaže Mihanović. Iako je sam svjedočio koruptivnim radnjama najviših članova stranke, ali i šutnji drugih te doživio i prijetnje, i dalje je član HDZ-a te namjerava to i ostati.

Podsjetimo, Mihanovićeva suradnja s istražiteljima počela je 2009, kada ga je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pozvao i pitao što zna o Fimi mediji. 'Rekao sam mu da znam sve, a on mi je obećao da ću biti tajni, zaštićeni svjedok. Planirao sam otkriti aferu u tišini njegova ureda, dolazio sam i odlazio na stražnja vrata, ali vrlo mi je brzo postalo jasno da nema šanse da se to ne dozna', kaže Mihanović.

'Kada sam mu rekao da znam sve o Fimi mediji, ali da mu neću ispričati ništa jer on to sigurno neće istražiti, rekao mi je da hoće jer je na taj trenutak čekao godinama, a donošenjem Zakona o kaznenom postupku dobio je alate kojima može izaći na kraj i s tako krupnim slučajevima kao što je ovaj Sanaderov', kazao je Mihanović.

Naravno, informacije su ipak iscurile van. Prijetili su mu, kazao je, i Mladen Barišić i Jadranka Kosor. Zvonio mu je telefon u gluho doba noći. I Sanader mu je prijetio tužbom za klevetu, no do sada niti jedna takva nije podignuta protiv njega. Da bi se zaštitio, početkom 2010. na HTV-u je ispričao sve što zna. Dobio je zaštitu policije, ali i otkaz u Croatia osiguranju, a njegova supruga u Janafu. Kasnijom sudskom presudom oboje su vraćeni na posao, predsjednik Josipović navodno mu je nudio mjesto veleposlanika u Australiji, dok je prošle godine predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio želju da Mihanović postane rizničarom te stranke.

'Preuzeo sam rizik na cijeli život jer ako ti ljudi i završe na robiji, jednom kada izađu oni će i dalje biti vrlo moćni, jer imaju puno novca, a onda mogu početi razmišljati o tome tko je kriv što su se našli iza brave', rekao je ranije Mihanović.