poboljšanje odnosa

Gantz i Abas razgovarali o sigurnosnim i civilnim pitanjima

29.12.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je u srijedu mjere za poboljšanje odnosa s Palestincima nakon jučerašnjeg sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom s kojim je razgovarao o sigurnosnim i civilnim pitanjima, prenose agencije

Izraelska glasila pišu da se sastanak održao u Gantzovoj kući u Rosh Haayinu. Bio je to njihov drugi susret nakon sastanka na Zapadnoj obali u kolovozu kada je Abas prvi put u više od deset godina posjetio Izrael.

Gantz je u srijedu odobrio neke mjere uključujući priznanje statusa 6000 Palestinaca na Zapadnoj obali i 3500 Palestinaca u Pojasu Gaze na humanitarnoj osnovi, navodi ministarstvo, a prenosi njemačka agencija dpa.

Gotovo 32 milijuna američkih dolara poreza koje je blokirao Izrael bit će proslijeđeno palestinskim vlastima te će još 500 poslovnih ljudi dobiti dozvole za ulazak u Izrael automobilom, po ministarstvu.

Palestinski dužnosnik Husein al-Šeik rekao je da su Gantz i Abas razgovarali o "važnosti kreiranja političkog horizonta" za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Reuters.

Gantz je sastanak rezimirao na Twitteru ne spomenuvši mirovni proces.

"Razgovarali smo o provedbi gospodarskih i civilnih mjera i naglasili važnost produbljenja sigurnosne koordinacije i sprječavanja terora i nasilja, za dobrobit i Izraelaca i Palestinaca", naveo je.

Izraelska stranka desnice Likud bivšeg premijera Benjamina Netanyahua u priopćenju je osudila taj sastanak istaknuvši da su "ustupci opasni za izraelsku sigurnost samo pitanje vremena". "Izraelsko-palestinska vlada je vratila Palestince i Abasa na dnevni red. To je opasno za Izrael".

S palestinske stranke sastanak je osudio islamistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, teritoriju koji je odvojen od Zapadne obale i pod izraelskom blokadom.

"Takvo ponašanje vodstva palestinskih vlasti otežava političku podjelu među Palestincima, komplicira situaciju, ohrabruje neke u regiji koji žele normalizaciju s okupatorom i slabi poziciju Palestinaca koji odbacuju normalizaciju" s Izraelom, istaknuo je glasnogovornik Hamasa u priopćenju.

Izraelska vlada tvrdi da želi razgovarati o "poboljšanju" života Palestinaca, a ne započeti nove mirovne pregovore, koji su na mrtvoj točki od 2014. godine.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi također obnoviti odnose s Palestincima, koje je raskinuo Donald Trump, ali ne i uključiti se u nove izraelsko-palestinske pregovore.

Abas želi ponovno pokrenuti bliskoistočni mirovni proces u cilju uspostave neovisne palestinske države.

Izraelski premijer Naftali Bennett, iz ultra desne stranke Jamine, protivi se uspostavi palestinske države.

No želi smiriti sukob i poboljšati uvjete života na Zapadnoj obali.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem 1967. godine.

Palestinci žele ta područja za svoju državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.