palestinski izvori

Gaza: Broj mrtvih u izraelskim napadima popeo se na 24, među njima šestero djece

06.08.2022 u 23:57

Bionic
Reading

Dvedeset četiri osobe, među kojima šestero djece ubijeno je u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i skupine Islamskog džihada, priopćilo je u subotu ministarstvo zdravstva palestinske enklave.

Ministarstvo je objavilo da su žrtve ubijene u izraelskim napadima od petka.

Izraelske vlasti osporavaju ovaj broj i tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo u subotu navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

"Izraelske sigurnosne snage nisu gađale Džabaliju zadnjih sati", ističe se u priopćenju ureda izraelskog premijera Yaira Lapida.

"Nepobitno je dokazano da je izgred rezultat zalutale rakete Islamskog džihada", tvrdi taj izvor rekavši da "raspolaže video snimkama".

  • +7
Posljedice izraelskog udara na Gazu Izvor: Profimedia / Autor: Omar Ashtawy / Zuma Press / Profimedia

Izrael tvrdi da od početka svoje operacije u petak gađa objekte Islamskog džihada, kojega je 15 boraca ubijeno, navodi izraelska vojska.

Palestinska skupina uzvraća raketiranjem izraelskog područja, a većinu raketa presreće izraelski proturaketni štit. Dvije osobe su lakše ranjene od krhotina granata, navodi spasilačka služba.

Ovo je najgori sukob židovske države i oružanih skupina u Gazi od rata u svibnju 2021. u kojemu je u 11 dana poginulo 260 ljudi na palestinskoj strani, među kojima borci i 14 na izraelskoj, među kojima vojnik, navode mjesne vlasti.

Židovska država od 2007. drži pod blokadom Pojas Gaze, teritorij s 2,3 milijuna stanovnika kojim upravljaju islamisti Hamasa.