DOMA META DESNIČARA

Garzon odlazi na Međunarodni kazneni sud?

11.05.2010 u 17:52

Bionic
Reading

Španjolski sudac Baltasar Garzon, koji bi u svojoj domovini mogao biti suđen jer je pokušao suditi zločine diktature Francisca Franca, zatražio je dopuštenje za rad na Međunarodnom kaznenom sudu u den Haagu (ICC), objavili su u utorak sudski izvori.

Glavni tužitelj ICC-a, Argentinac Luis Moreno Ocampo, pozvao je Garzona da sedam mjeseci bude "vanjski savjetnik", objavili su izvori u Španjolskoj na koje se pozivaju agencije AFP i dpa.

Garzon (54) je prijedlog prihvatio i službeno zatražio da bude premješten, kazali su izvori.

U domovini i svijetu Garzon se proslavio podizanjem optužnica protiv osoba optuženih za ratne zločine i kršenja ljudskih prava u svijetu, jer španjolsko pravosuđe dopušta suđenje takvih zločina čak i kada nisu počinjeni na nacionalnom teritoriju.

Garzon je pokušao suditi i bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu te Osami bin Ladenu, vođi terorističke mreže Al Kaide.

No u domovini je sam postao meta istrage kad je pokušao suditi odgovornima za zločine građanskog rata u Španjolskoj (1936-1939)., i počinjene kasnije, tijekom diktature generala Franca do 1975.

Dvije udruge krajnje desnice podnijele su tužbu protiv Garzona koji zauzvrat uživa potporu međunarodnih pravnika i napose latinoamerikanaca.