RAT NIJE GOTOV

Gadafijevi pristaše zauzeli Bani Walid!

24.01.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Zelena zastava Gadafijeve džamahirije ponovno se vijori u gradu Bani Walidu na zapadu Libije, tri mjeseca nakon linča nad bivšim diktatorom. Britanski Guardian javlja da je nakon jučerašnjih borbi oko 100-150 gadafista upalo u grad u kojem vjerojatno imaju mnogo istomišljenika te zauzelo glavne njegove točke

Prema prvim izvještajima, poginulo je najmanje četvero ljudi, a ranjenih je nekoliko desetaka. Nove libijske vlasti i dalje demantiraju da je Bani Walid zauzet. Reutersov izvor s lica mjesta tvrdi da gadafisti kontroliraju grad.

BBC javlja da je sukob izbio nakon što su lokalne milicije lojalne Nacionalnom prijelaznom vijeću uhitile nekoliko pristaša pokojnog Gadafija. Nove vlasti u Tripoliju tvrde pak da je riječ o manjem sukobu nastalom zbog neisplate kompenzacija žiteljima za materijalne štete tijekom ratnog razdoblja. Guardian se poziva na glasnogovornika lokalnog vijeća u Bani Walidu koji je opisao napad gadafijevaca kao brz i pomno isplaniran. Grad je opkoljen, a službeni Tripoli još smišlja kako riješiti krizu.

Grad Bani Walid bio je tijekom lanjskog građanskog rata jedno od najtvrđih uporišta pukovnika Muamara Gadafija, kojeg su svrgnuli pobunjenici i režimski prebjezi  - ponajviše s istoka zemlje, koji su u svom djelovanju imali snažnu potporu NATO-ve avijacije, a prema nekim izvorima, i stranih komandosa na kopnu.

Gadafijev režim definitivno se raspao u drugoj polovici 2011. godine, nakon pada glavnog grada Tripolija. Nekoliko Gadafijevih sinova angažiranih u vojsci i sigurnosnim službama ubijeno je, ili se smatraju ubijenima tijekom građanskog rata (Mutassim, Saif al-Arab, Hamis). Jedan od najistaknutijih Gadafijevih sinova u državnom aparatu, Saif-al Islam, uhićen je na jugu Libije. Ostali članovi vladajuće obitelji uglavnom su izbjegli, i to većinom u obližnji Alžir. Vodeća mjesta u novoj libijskoj vlasti trenutačno drže rukovodioci iz Gadafijeva poretka koji su tijekom rata prešli na stranu pobunjenika te disidenti povratnici iz SAD-a.

No Nacionalno prijelazno vijeće ima velikih problema s unutarnjim podjelama i legitimitetom na plemenski i politički rascjepkanim teritorijima zemlje koja je više od četiri desetljeća živjela pod brutalnom policijskom diktaturom.