PAD DIKTATORA

Gadafi umro od rana nakon zarobljavanja!

20.10.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Bivši libijski vođa Moamer Gadafi ubijen je u četvrtak u pokušaju bijega iz Sirta, a prema izvorima AFP-a u istom gradu pronađen je mrtav Gadafijev sin Mutassim. Sky News prikazao je snimku na kojoj se vidi kako libijski pobunjenici vuku mrtvo Gadafijevo tijelo po ulicama Sirta

Televizijska mreža Al Jazeera objavila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Gadafi ubijen prilikom uhićenja. Informaciju o Gadafijevoj smrti potvrdio je i glasnogovornik libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC) Abdullah Berrassali, koji je dodao da je tijelo mrtvog diktatora na putu za Misratu.

'Gadafi je mrtav, apsolutno mrtav. Bio je ranjen u obje noge i u glavu', rekao je Berrassali.

'Izgleda da su Gadafi i njegovi saveznici pokušali pobjeći. Osloboditelji su ih pokušali zarobiti, ali se čini iz izvještaja, koji nisu 100 posto potvrđeni, da je Gadafi bio teško ranjen u razmjeni vatre', dodao je glasnogovornik NTC-a.

Prema riječima Abdela Majida, drugog dužnosnika NTC-a, Gadafi je pokušao pobjeći iz Sirta u konvoju kojeg su napali zrakoplovi NATO-a i pritom pogodili četiri automobila. Vojnik koji je zarobio Gadafija izjavio je za BBC kako da je pukovnik prilikom hvatanja vikao 'ne pucajte!'

Prvi medijski izvještaji javljali su da je Gadafi prilikom zarobljavanja ranjen u obje noge. Dopisnik Sky-a iz Misrate naknadno je javio da je Gadafi umro od posljedica ranjavanja glave, iako se ne zna je li u pitanju metak ili šrapnel.

U napadu na konvoj poginuo je šef Gadafijevih oružanih snaga, Abu Bakr Younus Jabr. Uhićeni su Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim, te Ahmed Ibrahim, Gadafijev rođak i savjetnik. Al Jazeera prenosi izjavu dužnosnika NTC-a koji vjeruje da se Gadafijev sin Saif al-Islam skriva u pustinji na jugu Libije.

Libijsko nacionalno vijeće ranije je objavilo da je nakon dvomjesečnih borbi zauzelo Sirt, Gadafijev rodni grad i njegovo posljednje utočište. U bijegu iz grada, konvoj od četrdesetak vozila s Gadafijevim snagama krenuo je prema zapadu, nakon čega je uslijedio zračni napad. 

U pojedinim gradskim četvrtima još uvijek se čuje pucnjava, ali je veći dio grada oslobođen od Gadafijevih snaga. Nacionalno vijeće ranije je priopćilo da će tek nakon pada Sirta proglasiti Libiju oslobođenom.

Slavlje u Tripoliju

Slavlje u oslobođenom Sirtu

U Tripoliju i drugim krajevima Libije započelo je slavlje. Odjekuju pucnjevi, a stanovnici se okupljaju na ulicama kličući 'Bog je velik, Bog je velik!'.

Još uvijek nema službenih potvrda o smrti Moamera Gadafija u rodnom Sirtu, a njegovo zarobljavanje ni smrt još uvijek nisu potvrdili NATO ni američki State Department.

Gadafijevo uhićenje nije priželjkivao samo pobunjeni libijski narod, nego ga je zbog ubojstva civila tražio i Međunarodni kazneni sud.

Moamer Gadafi zavladao je Libijom 1969. godine i suvereno njome vladao sve do veljače ove godine, kad je i njegovu zemlju zahvatila arapska revolucija. Pobunjenici su ga svrgnuli s vlasti 23. kolovoza.

Komentirajući prve navode o smrti Moamera Gadafija, zamjenik britanskog premijera Nick Clegg izjavio je za BBC da bi to predstavljalo 'veoma značajan korak naprijed za mir i slobodu u cijeloj regiji' i 'novi početak za Libiju'.