dobar rejting

Gabričević: HSU na izbore sljedeće godine može izaći sam

04.12.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević izjavio je u Splitu da ta stranka na izbore sljedeće godine može izaći sama jer ima dobar rejting i niz zahtjeva kojima žele izboriti bolji status umirovljenika

HSU-u je, poručio je Gabričević, prva zadaća povećanje mirovina svih umirovljenika čiji sadašnji prosjek iznosi 449 eura, a borit će se da u sljedećem mandatnom razdoblju umirovljenici dođu na prosjek EU od 58 posto prosječne plaće

Da bi to postigli mirovina bi se svake godine morala povećavati najmanje tri do pet posto u naredne četiri godine, istaknuo je.

Naglasio je da rade i na usklađivanju mirovina, umjesto sadašnjih dva puta, četiri puta godišnje. "Zalažemo se da se usklađivanje mirovina vrši linearno. Ako želimo biti socijalno osjetljivi i prema svima se odnositi jednako onda tako trebamo postupati", tvrdi Gabričević.

Gabričević kaže da je rejting HSU-a u zadnjih godinu porastao na četiri posto, a bude li potrebno na izbore će ići sami. Uvjeren je da stranka ozbiljnim političkim radom i angažiranjem svih članova izbora sljedeće godine može ostvariti oko pet posto.

"Ako netko ima rejting oko pet posto onda je ozbiljni partner u razgovorima i pregovorima s političkim strankama. Vodimo se time da mirovina nema veze s lijevima i desnima, nema alternative, niti mi patimo od ideologija jer mirovina nema ideologiju", rekao je Gabričević.

Žele riješiti i problem liftova u višekatnim zgradama, pa predlažu da se sredstva iz EU fondova, koja već postoje, usmjere za realizaciju ugradnje. Za to u saboru treba donijeti zakon koji je predan krajem srpnja u proceduru zbog čega se Gabričević nada da će do kraja godine biti uvršten u rad Sabora.

Zalažu se i za umirovljeničke kartice preko koje bi se mogle ostvariti pogodnosti vezano za prijevoz, trgovine, odlazak na sportske i kulturne priredbe, kao i za brodski prijevoz. Uz to predlažu pravobranitelja za osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kao i 13. mirovinu.