upućeno u proceduru

Hrelja predlaže povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

15.12.2022 u 12:22

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) izvijestio je u četvrtak da je u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona kojim traži povećanje cenzusa za pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Hrelja predlaže da se izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju cenzusi za to pravo na teret države povećaju na 2500 kuna (373,56 eura) po članu obitelji, te na 3130 kuna (415,42 eura) za samca. Odukom Upravnog vijeća HZZO-a od 1. siječnja 2023. utvrđeni su cenzusi u iznosima od 2251 kunu po članu obitelji i 2814 kuna za samca.

Prijedlog upućujem u proceduru po hitnom postupku uz supotpise 48 zastupnika i očekujem da će se raspraviti u siječnju a stupiti na snagu u veljači, kazao je Hrelja na konferenciji za novinare u Saboru. Sada država dopunsko zdravstveno osiguranje plaća za oko 290 tisuća građana, a s novim cenzusima obuhvat bi se povećao za 70-ak tisuća najsiromašnijih građana Hrvatske, dodao je. Ističe kako nije riječ samo o umirovljenicima već i o nezaposlenima te radnicima koji će povećanjem minimalne plaće, plaće, obiteljske mirovine ili dodatka na mirovinu u veljači, ožujku i travnju ispasti iz dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret države.

Silvano Hrelja Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

"Time se osigurava veća dostupnost zdravstvene zaštite i zaustavlja trend pada odnosno stagnacije broja osiguranika na teret proračuna", kazao je Hrelja podsjetivši kako je riječ o prihodovnom cenzusu koji uključuje primjerice i prihode od imovine, božićnice od gradova i općina i slično.