ZAJAM RAZVOJNIH BANAKA

G8: 20 milijardi dolara za arapsko proljeće

27.05.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Države članice G8 najavile su da će Egipat i Tunis dobiti 20 milijardi dolara zajma od međunarodnih razvojnih banaka, no izostale su pojedinačne najave najbogatijih zemalja svijeta o financijskoj pomoći arapskim demokracijama u nastajanju. Tzv. arapsko proljeće bilo je u centru pažnje samita G8 u Francuskoj, gdje su se okupili čelnici SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Rusije

Samit u francuskom ljetovalištu Deauvilleu zaključen je općim pozivom na ohrabrenje demokratskim promjenama na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. U deklaraciji o arapskom proljeću, G8 opisuje ustanke u regiji kao 'povijesne', dodajući da promjene koje su u tijeku 'imaju potencijal otvoriti vrata onoj vrsti transformacije koja se pojavila u centralnoj i istočnoj Europi nakon pada Berlinskog zida'.

'Multilateralne razvojne banke mogu pružiti više od 20 milijardi dolara, uključujući 3,5 milijardi eura iz Europske investicijske banke, Egiptu i Tunisu u razdoblju 2011-2013. za podršku reformama', stoji u zajedničkoj izjavi, prenosi Al Jazeera.

Članice G8 sugerirale su da će arapskim zemljama mogu pomoći na bilaleranim osnovama - američki predsjednik Barack Obama prošlog tjedna najacio je da će pomoći Egiptu oprostom duga i zajmovima u iznosu od 2 milijarde dolara.

Britanski premijer David Cameron obvezao se na pomoć od 180 milijuna dolara, no ostale članice G8 još uvijek nisu precizirale svoje financijske doprinose. 'Pozdravljamo podršku drugih bilateralnih partnera, uključujući one iz regije', stoji u dokumentu.

Al Jazeera, međutim, podsjeća da G8 u povijesti nije ispunjavao svoja obećanja o pomoći.

Deklaracija je objavljena nakon što su se čelnici G8 susreli s čelnicima Egipta i Tunisa, koji su pozvani na summit kako bi izložili potrebe svojih zemalja.

Američki predsjednik Barack Obama, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, rekao je da su ekonomske obaveze sada partner političkim promjenama. 'Demokratsku tranziciju... (mora) pratiti ekonomski rast', rekao je Obama.

No G8 se ne ograničava na najavu financijske pomoći. Prema izjavi, G8 se obavezuje izvijestiti libijskog vođu Moamera Gadafija da je izgubio svaki legitimitet i da mora sići s vlasti.

Osuđuje se 'upotreba nasilja kao odgovora na mirne prosvjede širom Jemena' te najavljuje da će G8 'razmotriti akciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda' ukoliko Sirija ne prestane s upotrebom sile protiv prosvjednika.

'Pozivamo sirijsko čelništvo da odmah prestane s upotrebom sile i zastrašivanjem sirijskog naroda te odgovori na legitimne zahtjeve za slobodom izražavanja i univerzalnim pravima i težnjama. Također pozivamo na puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika u Siriji', stoji u izjavi.

Iako je rezolucija Vijeća sigurnosti, kojom je odobrena vojna akcija u Libiji, kao prioritet navela zaštitu civila od Gadafijevih snaga, Obama i njegovi europski partneri i u petak su otišli korak dalje, pozivajući libijskog vođu da odstupi s vlasti.

'Ispunjavanje UN-ovog naloga za zaštitu civila ne može se postići dok Gadafi ostaje u Libiji, navodeći svoje snage na agresiju prema libijskom narodu. Jedinstveni smo u odluci da završimo posao', rekao je Obama nakon susreta sa Sarkozyjem.

U četvrtak, Obama se susreo s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim. Na popisu tema bio je američki proturaketni sustav u istočnoj Europi, koji je Obama dobio u nasljeđe od svog prethodnika Georga W. Busha i koji je redizajniran u pokušaju da se izađe u susret prigovorima Rusije.

Poljska je posljednja stanica Obamine europske turneje. Američki predsjednik večeras će se u Varšavi susresti s državnicima koji sudjeluju na 17. summitu predsjednika zemalja srednje Europe.