ZAVRŠNA IZJAVA

G7 pozvao Rusiju da 'prestane s destabilizirajućim aktivnostima'

13.06.2021 u 17:27

Bionic
Reading

Čelnici zemalja članica grupe G7 pozvali su Rusiju da "prestane s destabilizirajućim aktivnostima", uključujući posredovanja i intervencije, da poštuje ljudska prava i privede pravdi odgovorne za kibernetičke napade sa svojeg teritorija

Pozivamo Rusiju da hitno istraži, vjerodostojno objasni i pruži vjerodostojna objašnjenja za upotrebu kemijskog oružja na svojem teritoriju", navode čelnici u završnoj izjavi koja se odnosi na Rusiju.

Poziv za istragom o kemijskom oružju tumači se u kontekstu trovanja istaknutog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog kojega su u Njemačkoj liječili od posljedica trovanja bojnim otrovom novičokom.

Navaljni je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za trovanje, no Kremlj je takve optužbe odbacio.

Čelnici pozivaju Rusiju da prekine "sustavnu represiju nad civilnim društvom i neovisnim medijima te da identificira i proglasi odgovornima osobe koje unutar granica te države provode kibernetičke napade", navodi se.

Velika Britanija prethodno je rekla da je Rusija vodeći promotor kibernetičkih napada.

To pitanje u žiži je nakon kibernetičkih napada na plinovod Colonial, najveći u Sjedinjenim Državama te napad na najveću svjetsku tvrtku za preradu mesa JBS koji je paralizirao velike dijelove proizvodnje u Sjevernoj Americi i Australiji.

"Pozivamo sve države da hitno identificiraju i onemoguće kriminalne mreže koje izvode kibernetičke napade i traže otkupninu i da ih privedu pravdi", navodi se.

Šefovi država i vlada Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Sjedinjenih Država, Njemačke i Japana završnim priopćenjem okončali su trodnevni samit, prvi samit održan fizički u Engleskoj koja trenutačno predsjeda G7 i koji je bio posebno posvećen borbi gospodraskom oporavku od covida i klimatskim promjenama.