summit u epidemiji

G7 pod strogim epidemiološkim mjerama: Svi moraju imati jednu dozu cjepiva, redovito se testirati, a novinari su od summita udaljeni čak 14 kilometara

11.06.2021 u 09:34

Bionic
Reading

Čelnici G7 okupljaju se prvi put fizički nakon gotovo dvije godine i njihov summit zbog pandemije covida-19 postao je velik sanitarni izazov za organizatore.

U tri dana, od petka do nedjelje, čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva razgovarat će uživo u Carbis Bayu, ljetovalištu na zapadnoj obali Cornwalla o postpandemijskom oporavku gospodarstva, pravednoj raspodjeli cjepiva protiv covida-19 i klimatskim promjenama.

Svi su cijepljeni barem jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa, a sudionicima će se pridružiti i partneri iz Europske unije i zemalja koje sudjeluju kao gosti: Australija, Indija, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, a pozvao ih je domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo koje ove godine predsjeda G7.

Indijski premijer Narendra Modi sudjelovat će virtualno s obzirom na velike razmjere pandemije u njegovoj zemlji.

Redovito testiranje

Sudionici samita, čelnici, delegacije i novinari - bit će podvrgnuti redovitom testiranju na covid-19 kako bi se spriječilo širenje virusa u UK-u koji je bio prvak u procjepljivanju stanovništva u Europi, no izložen je izazovu varijante Delte, koja je prvotno identificirana u Indiji odakle se proširila.

Svaka zaražena osoba morat će u izolaciju nakon čega će se provesti analiza njezinih kontakata.

Sve mjere koje su na snazi u Velikoj Britaniji, poput obveznog nošenja maske u zatvorenu prostoru, očuvanje fizičkog razmaka od 2 metra i drugo, vrijede i za samit.

Šefovi država i vlada neće imati maske za obiteljsku fotografiju snimljenu na otvorenom, a premijer Boris Johnson neće stisnuti ruku gostima kada ih bude dočekivao.

  • +10
Prosvjedi i osiguranje na summitu G7 Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Novinari na distanci

Broj novinarskih akreditacija jako je smanjen te će oni raditi prilično udaljeni od mjesta događaja. Tako je press-centar smješten u Falmouthu, nekih 14 kilometara od Carbis Baya.

Novinari koji su dobili akreditaciju za praćenje skupa morali su obaviti dva brza testa prije početka samita, a zatim svaki od tri dana samita moraju se ponovno testirati, te su dužni provesti još dva testa idući tjedan. Dokaz negativnog testa potreban je za ulazak u press-centar.