najveća gospodarstva

G20 želi da do sredine 2022. bude cijepljeno 70 posto svjetskog stanovništva

29.10.2021 u 17:10

Bionic
Reading

Ministri financija i zdravstva 20 najvećih gospodarstava svijeta (G20) kazali su u petak da će poduzeti mjere da 70 posto svjetskog stanovništva bude cijepljeno protiv covida-19 do sredine 2022., a osnovali su i radnu skupinu za borbu protiv budućih pandemija

Ministri se nisu uspjeli dogovori o zasebnom financijskom instrumentu koji su predložili SAD i Indonezija, ali su kazali da će radna skupina ispitati opcije za mobilizaciju sredstava za jačanje spremnosti na pandemije.

"Kako bi se približilo globalnim ciljevima procijepljenosti barem 40 posto stanovništva u svim zemljama do kraja 2021. i 70 posto do sredine 2022.... poduzet ćemo korake kako bismo ojačali opskrbu cjepivima i osnovnim medicinskim proizvodima te ulaganja u zemlje u razvoju i otklonili relevantna ograničenja u opskrbi i financiranju", navodi se u zajedničkoj izjavi G20 koju je Reuters dobio na uvid.

Prethodni cilj bila je procijepljenost 70 posto svjetskog stanovništva do jeseni 2022.

G20 je osnovao i radnu skupinu za borbu protiv budućih pandemija jer je pandemija covida-19 razotkrila "značajne nedostatke" u sposobnosti svijeta da koordinira svoj odgovor.

Radna skupina osnovana je u cilju jačanja dijaloga i globalne suradnje u pitanjima koja se odnose na prevenciju pandemija, pripravnost na pandemije i odgovor na njih, navodi se u izjavi.

Ministri G20 pozvali su i na jačanje otpornosti opskrbnih lanaca putem centara za dobrovoljni transfer tehnologije u raznim regijama kao što su novoosnovani centri za mRNA u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Argentini, te putem zajedničke proizvodnje.