bivši ministar

Fuchs: Koeficijent teoretski vrijedi od sjednice Vlade do sjednice Vlade

03.12.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs misli kako su dogovor Vlade i sindikata jednako nezadovoljne obje strane

'Stvar je završila kompromisom. Djeca su nam bila izvan škole i potrebno je bilo da krenu u školu. Moglo je puno ranije završiti, u jednoj laganijoj pregovaračkoj atmosferi od prije par tjedana trebalo je dogovoriti jednako takvo povećavanje, ne možda koeficijenata. Da se iznos isplatio kroz dodatke bilo bi povoljnije rješenje za sve sudionike', komentirao je dogovor Vlade i sindikata bivši ministar znanosti i obrazovanja za N1 Radovan Fuchs koji smatra kako bi bilo bolje da su sindikati prihvatili povećanje dodataka na plaću umjesto povećanja koeficijenta.

'Fokus je bio koeficijent 6,11. Samo to i ništa više. Koeficijent teoretski vrijedi od sjednice Vlade do sjednice Vlade, zato kažem da bi ono bilo povoljnije rješenje. To je akt kojeg Vlada samostalno donosi i u kojem nema sindikalnog pregovaranja, dok za kolektivne ugovore imate sindikalne partnere koji se dogovaraju o svim stavkama', pojasnio je.

Prisjetio se Vlade premijera Zorana Milanovića koja je odlukom Vlade skinula koeficijente učiteljima bez pregovaranja sa sindikatima.

'To Vlada može u svakom trenutku i postoji bojazan da bi buduća Vlada mogla to vratiti natrag', dodao je.

I sam smatra kako 'imamo nered u koeficijentima' te da nitko nije zadovoljan.

Upitan jesu li sindikati tražili da se povećanje odnosi i na nenastavno osoblje, odgovorio je:

'Nisam direktno pregovarao. Zahtjev je išao prema učiteljima, ali vjerojatno su oni percipirali kako to podrazumijeva svih. Sindikati su htjeli da se izjednače plaće za nenastavno osoblje, ali razumiju problem i tu je učinjem ustupak'.