bit će posla

Fuchs i Čačić posjetili Tehnix, impresionirani modularnim školama, vrtićima i dvoranama

01.02.2021 u 17:50

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak za posjeta tvrtki Tehnix iz Donjeg Kraljevca, koja među ostalim gradi modularne objekte, da je impresioniran standardom i dugotrajnim jamstvom objekata koje tvrtka nudi - škola, vrtića i dvorana. Ministar je u nakon sastanka s varaždinskim županom Radimirom Čačićem posjetio Tehnix, gdje je vodstvom te tvrtke razgovarao o mogućnostima izgradnje modularnih školskih objekata.

Fuchs je nakon obilaska tvrtke rekao kako su pogon Tehnixa i proizvodnja svih modularnih dijelovi impresivni, ističući da je to „najbolji primjer kako se može postići jako puno s hrvatskom pameću i ljudima“. „Naš posjet ovdje je primarno vezan uz potrebu relativno brze izgradnje škola u potresom zahvaćenom području, bez ikakvih garancija ili zaključivanja bilo kakvih dogovora i sporazuma“, rekao je ministar.

Dodao je da su se odazvali pozivu kako bi vidjeli što tvrtka proizvodi i nudi. „Moram zaista reći da sam vrlo ugodno iznenađen s mogućnošću brze izgradnje i brzog postavljanja vrlo zahtjevnih i, u smislu broja đaka, velikih objekata“, istaknuo je Fuchs.

Najavio je kako slijede konzultacije s lokalnim vlastima i drugim institucijama o mogućem angažmanu te i nekih drugih tvrtaka na tržištu. Istaknuo je kako je iznenađen standardima i dugotrajnim jamstvom objekata - škola, dječjih vrtića i sportskih dvorana koje tvrtka nudi, a koje su, dodao je, višestruko jeftinije od klasičnih oblika gradnje.

„I u ostalim dijelovima Hrvatske, gdje isto postoji potreba, može se razmišljati i o ovakvim tipovima obrazovnih institucija“, rekao je Fuchs.

Župan Čačić je istaknuo kako je to pravo vrijeme da, nakon izlaska na europsko i svjetsko tržište, ta tvrtka dobije priliku da pokaže kvalitetu, brzinu i cijenu u Hrvatskoj. Kako je rekao, problem je, kao i uvijek, u pripremnim radovima i - ako oni budu trajali tri, četiri, pet, šest mjeseci - nema nikakve koristi od brzine i kvalitete koju pruža Tehnix.

Varaždinski župan je istaknuo da su oni u stanju svaki objekt napraviti u roku od tri mjeseca. Međimurski župan Matija Posavec je rekao da je Tehnix primjer dobre prakse jer Hrvatska "ima vlastitu pamet, vlastito znanje, vlastite sposobnosti“.

„Ne samo u održivoj gradnji, u zaštiti prirode, nego i u svim onim idejnim rješenjima kako bi se u što kraćem roku, što jeftinije izgradili i vrtići, i škole, i sportske dvorane, čemu na ovom području svjedočimo“, istaknuo je Posavec.

Direktor Tehnixa Đuro Horvat izrazio je zadovoljstvo što je ministar Fuchs našao vremena da posjeti tvrtku kako bi se upoznao s njezinim tehnološkim dostignućima na području moderne arhitekture.

„Mi radimo diljem Europe građevine koje su antipotresne, protupožarne i dugotrajne“, rekao je Horvat, ističući kako veseli što je ministarstvo prepoznalo da mogu "unaprijediti brzinu izgradnje infrastrukture potrebitima u Banovini".

Inače, Hrvatski Caritas je od tvrtke Tehnix početkom siječnja ugovorio kupnju 100 stambenih modula, kojima Caritas pomaže obiteljima na potresom stradalom području.