šef kabineta premijera

Frka-Petešić odbacio tvrdnje Nacionala: Namjera je da se posredno diskreditira premijera

31.01.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić odbacio je u utorak navode tjednika Nacional o navodnom pogodovanju u kontaktu s Hrvatskim šumama, ističući da u tome vidi očitu namjeru da ga se diskreditira, a posredno i premijera čiji je jedan od najbližih suradnika.

"Želim najoštrije odbaciti neprofesionalne i zlonamjerne konstrukcije kojima se nastoji neizravno sugerirati da sam pogodovao ili na kakav netransparentan način postupao u kontaktu s predsjednikom uprave Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem", naveo je u reakciji Frka-Petešić.

Suprotno tvrdnjama Nacionala, Frka-Petešić navodi da nije ni na koji način "trgovao utjecajem", niti mu je gospodin Jakupčić činio ikakve "usluge".

Izričaj i parafraze koje autor članka koristi ocijenio je sugestivnima, a ton konspirativnim. Ističe da optužbe nisu jasno formulirane jer za to očito nema nikakve osnove.

Za navod da je "intervenirao kod Jakupčića za jednu tvrtku" rekao je kako je istina samo da je po službenoj dužnosti proslijedio formalnu pritužbu stranog investitora.

Objasnio je da je pritužba bila upućena Uredu predsjednika Vlade zbog izostanka zatraženog očitovanja Hrvatskih šuma te da je investitor ponovno poslao pismenu pritužbu Uredu nakon što se problem nije riješio ni nekoliko mjeseci kasnije.

Zatim je, kaže, odlučio nazvati Jakupčića koji mu je pojasnio složenost situacije, te mu kratko nakon razgovora poslao "banalnu i krutoaznu" poruku. U toj poruci šef Hrvatskih šuma je naveo da stoji na raspolaganju ako su potrebne detaljnije informacije oko prodaje drvne sirovine drvoprerađivačima.

  • +4
Zvonimir Frka Petešić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Frka-Petešić ističe da nije odgovorio na poruku jer mu je bilo sasvim dovoljno prethodno telefonsko pojašnjenje, a nakon nekoliko mjeseci, primio je drugu i zadnju poruku Jakupčića iz koje je, kaže shvatio da je konačno primio investitora na službeni sastanak i da je očito problem riješen.

Predstojnik je naveo pritom da se o detaljima tog razgovora nije raspitivao niti ga se tiču jer više nije bilo intervencije veleposlanstva ni pritužbi investitora na dotadašnju šutnju Hrvatskih šuma.

Frka-Petešić je ocijenio zabrinjavajućim što se od "tako benigne i banalne poslovne komunikacije SMS-porukama pet godina kasnije nastoji sugerirati da se nešto možda radilo potajno ili s one strane zakona, iako o svemu tome postoji podrobna i transparentna službena prepiska".