TREĆI DAN SUĐENJA

Fritzl priznao ubojstvo i silovanje!

18.03.2009 u 09:33

Bionic
Reading

Na početku trećeg dana suđenja austrijski monstrum Josef Fritzl priznao je optužbe za ubojstvo, silovanje, incest i držanje u ropstvu svoje sada 42-godišnje kćeri Elisabeth

Iako je dosad nijekao, austrijski monstrum u srijedu je priznao da je odgovoran za smrt jednog od blizanaca rođenih 1996. godine. Nekoliko dana nakon rođenja dječak je imao problema s disanjem, ali Fritzl je odbio potražiti medicinsku pomoć, unatoč molbama svoje kćeri Elisabeth.

Na pitanje sutkinje Andree Humer što ga je nagnalo da promijeni iskaz, Fritzl je odgovorio: 'Video zapis svjedočenja moje kćeri'. 'Žao mi je', dodao je Fritzl. Tom je rečenicom prvi put, otkako je prije 11 mjeseci uhićen, pokazao kajanje za svoj zločin. Nakon priznanja ubojstva, Fritzl bi mogao biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Austrijske dnevne novine Kurier pisale su da je Elisabeth Fritzl bila u sudnici u utorak, tijekom drugog dana suđenja. Fritzlov odvjetnik Rodolf Mayer odbio je potvrditi tu informaciju, no dodao je da je 'na galeriji u sudnici bilo nekoliko osoba'.

Danas se očekuje svjedočenje psihijatrijske vještakinje, čiji se izkaz smatra presudnim za određivanje duljine zatvorske kazne. Dr. Adelheid Kastner Fritzla je proglasila uračunljivim i psihički spremnim za sudski proces, no dodala je da ipak pati od poremećaja ličnosti.

Današnje bi suđenje trebalo biti otvoreno za javnost, budući da je je prethodnih dana pregledano 11-satno potresno svjedočenje Fritzlove kćeri Elisabeth. Tužiteljstvo će predstaviti brojne materijalne dokaze, a svoj će iskaz dati i vještaci koji su detaljno pregledali ćeliju u kojoj je Elisabeth Fritzl provela 24 godine. Iskaz bi trebao dati i neonatolog, koji će pokušati razjasniti smrt tek rođenog djeteta 1996. godine.

U četvrtak će obrana i tužiteljstvo održati završnu riječ, a presuda se očekuje već u poslijepodnevnim satima, piše BBC.

Monstruozni otac Josef Fritzl svoju je kćer zlostavljao od njezine 11. godine, kad ju je 29. kolovoza 1984. namamio u podrum, drogirao je i zavezao lancima. Seksualno ju je zlostavljao, prijeteći joj da će ju ugušiti plinom. Silovao ju je namanje tri tisuće puta. Rodila mu je sedmero djece bez ičije pomoći u tamnu i vlažnu podrumu od četrdesetak četvornih metara u kojem je poslije Fritzl dogradio još dvadesetak kvadrata.

Jedno od djece umrlo je nakon poroda, a liječnici smatraju da bi preživjelo da je Fritzl pozvao pomoć. Tijelo dječaka Fritzl je kremirao u peći. Troje od šestero djece Fritzl je posvojio prisilivši kćer Elisabeth da piše pisma da je u nekoj sekti, u kojima moli roditelje da se brinu za djecu, a troje je živjelo s majkom zajedno u podrumskoj tamnici, odsječeno od vanjskog svijeta. Slučaj je otkriven u travnju 2008. kada se Elizabethina najstarija kćer, devetnaestogodišnja Kirsten razboljela. Kada ju je otac-djed odveo u bolnicu, klupko se polako počelo odmatati.