AUSTRIJSKI MONSTRUM BEZ 'MASKE'

Fritzl napokon otkrio svoje lice

17.03.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Iako se prvog dana suđenja, ali i u utorak prilikom dolaska u sudnicu skrivao iza plavog fascikla, Fritzl je u jednom trenutku, dok se s ručka vraćao u sudnicu, svoju 'zaštitu', slučajno ili namjerno, sklonio, te brojne novinare počastio ekskluzivnim fotografijama 'austrijskog monstruma'

Današnje suđenje Josefu Fritzlu održava se u potpunosti iza zatvorenih vrata. Sud i porota drugog su dana suđenja preslušavali dijelove 11-satne snimke svjedočenja Fritzlove kćeri Elizabeth.

Videozapis svjedočenja i njegov sadržaj izuzetno su šokantni, pa ga je sud odlučio prikazivati u dijelovima u trajanju od po dva sata. Nakon snimke svjedočenja Fritzl je morao odgovarati na pitanja tužiteljice Christiane Burkeheiser.

Drugog dana suđenja izjavu je trebala dati i psihijatrijska vještakinja Adelheid Kastner koja, prema isječcima objavljenim u tisku, tvrdi da je optuženik kazneno odgovoran, ali i da je 'psihički poremećen'. Njezini bi zaključci mogli imati presudnu ulogu u završnoj presudi koja se očekuje u petak, 20. ožujka, ili dan ranije, ako se rasprave završe prije nego što je to planirano.

Fritzl nije priznao krivnju za točke optužnice koje ga terete za robovlasništvo i ubojstvo. Ako mu se dokaže da je odgovoran za smrt jednog od blizanaca rođenih 1996. godine, mogao bi biti osuđen na doživotnu robiju.

Informacije sa suđenja do novinara dolaze na kapaljku. Vlasti se navodno silno trude kako bi Fritzlovim žrtvama osigurali privatnost i zaštitili ih od javnosti. Zbog šturih konferencija za tisak danas je mnogo manje novinara ispred zgrade suda u St. Poeltenu. Međunarodni mediji ogorčeni su zbog manjka informacija sa suđenja, budući da je riječ o slučaju koji je pobudio izniman interes javnosti.

Novinar austrijskih dnevnih novina pojasnio je da je to razumljivo. 'Smatramo da su Elizabeth i njezina djeca dovoljno do sada propatili. Nitko im ne želi dodatno otežavati situaciju', rekao je novinar Andreas Lexer za Sky News. Kada je prošle godine u austrijskim medijima osvanula fotografija Elizabeth Fritzl, javnost je bila bijesna. Dodao je da ih je iznenadilo Fritzlovo skrivanje iza plavog fascikla. 'Čini se kao da želi pobjeći', dodao je novinar.

Ispred suda i danas se nalaze prosvjednici koji zahtijevaju najstrožu kaznu za Josefa Fritzla, ali i upozoravaju na nemar austrijskih vlasti ističući da se ne vodi dovoljno brige o tome da se zaštite najslabiji, odnosno djeca.

Fritzl je u obiteljskoj kući u Amstettenu, 130 kilometara zapadno od Beča, od 29. kolovoza 1984. do 26. travnja 2008. držao u podrumu svoju, sada 42-godišnju kćer Elizabeth, s kojom je imao sedmero djece, od kojih je jedno umrlo odmah nakon rođenja.