DOŽIVOTNA KAZNA MONSTRUMU

Fritzl će skončati u zatvoru za poremećene

19.03.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Austrijski monstrum Josef Fritzl proglašen je krivim po svim točkama optužnice. Sud ga je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog silovanja i držanja u ropstvu kćeri Elisabeth te ubojstva njihova zajedničkog djeteta

Nakon samo četiri dana od početka suđenja, 'austrijski monstrum' Josef Fritzl proglašen je krivim po svim točkama optužnice. Čitanje presude počelo je u sudnici u St. Poeltenu u 14.15, Fritzl je presudu dočekao mirno sjedeći na optuženičkoj klupi. Sudu je rekao kako presudu prihvaća i da se neće uložiti žalbu, prenosi Sky News. Time presuda postaje pravomoćna.

Prije nego započne osluživanje kazne u psihijatrijskoj ustanovi - zatvoru za poremećene osobe, Fritzl će proći promatranje u jednom bečkom psihijatrijskom centru. Tamo će procijeniti koliko je opasan te će mu propisati terapiju. Iako je Fritzl dobio doživotnu kaznu, nakon 15 godina, ako bude živ, njegov će slučaj ponovno ići na razmatranje.

Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer rekao je kako je 'priznajući zločin shvatio je što je zapravo napravio, stoga je i očekivao takvu presudu'. Maksimalnu kaznu Fritzl je dobio zbog ubojstva jednog od blizanaca, Michaela, koji je umro 1996. godine, tri dana nakon rođenja. Porota je prihvatila tvrdnju tužiteljice kako bi dječak preživio da je Frtizl potražio pomoć.

Fritzl je jutros još jednom ponovio kako mu je žao zbog toga što je učinio. Tužiteljica je tvrdila da Fritzlovo kajanje nije iskreno, već da želi izmanipulirati porotu, 'kao što je prije 24 godine izmanipulirao kćer Elisabeth da siđe u podrumsku tamnicu'. Christian Brückheiser zatražila je za Fritzla maksimalnu kaznu, što bi po austrijskom pravosudnom sustavu bila doživotna kazna zatvora. Porotnicima je poručila da se usredotoče na dvije najteže točke optužnice - ubojstvo i ropstvo.

Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer, koji je na dan presude dobio prijetnje smrću, poroti je rekao da se u bilješkama, koje je Elisabeth Fritzl vodila tijekom svojeg 24-godišnjeg zatočeništva, ne spominje bolest djeteta rođenog 1996. godine, za čiju se smrt odgovornim smatra Josef Fritzl. Mayer je porotnicima naglasio da je Fritz odlučio priznati krivnju po svim točkama optužnice, nakon što je u utorak u sudnici ugledao svoju kćer. 'Kratak susret oči u oči s Elisabeth potaknuo ga je da promijeni iskaz', dramatizirao je odvjetnik Mayer pred porotnicima. Dodao je kako je Fritzl, kada je opazio kćer, problijedio i naprosto se slomio.

Iako sudski dužnosnici nisu željeli potvrditi da je Elisabeth Fritzl bila u sudnici, to je učinila njezina odvjetnica Eva Plaz. Kaže da je njezina klijentica na tome inzistirala. 'Moram to učiniti zbog Michaela. Fritzl mora platiti za ono što mi je učinio', rekla je Elisabeth odvjetnici, koja se u njezino ime četvrtak također obratila poroti, piše Sky News.

Iako je Fritzlovo jučerašnje priznanje krivnje po svim točkama optužnice olakotna okolnost, prijeti mu doživotni zatvor zbog ubojstva. Za držanje u ropstvu svoje kćeri Elisabeth mogao bi dobiti 20, a za ostale optužbe 15 godina.

Psihijatrijska vještakinja u svom je iskazu zaključila da je Fritzl bio ubrojiv i svjestan svojih nedjela, no da je ipak psihički bolestan, s teškim poremećajem ličnosti. 'On ima bolesnu težnju za moći te je, po vlastitu priznanju, rođen da siluje', rekla je u srijedu psihijatrica te dodala da Fritzl može biti opasan iako je u poodmakloj životnoj dobi. Preporučila je odsluženje zatvorske kazne u psihijatrijskoj ustanovi za teške zločince.

Svoju kćer Elisabeth silovao je 24 godine držeći je zatočenu u podrumu. Iz te incestuozne veze rođeno je sedmero djece, a jedno je dijete umrlo kao novorođenče zbog uskraćene liječničke pomoći.