KOPENHAŠKI KRITERIJI

Frattini: Granični spor izvan pregovaračkog procesa

12.01.2009 u 16:39

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader primio je u ponedjeljak ministra vanjskih poslova Talijanske Republike Franca Frattinija s kojim je razmotrio teme vezane uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade RH

ZAGREB - Dvojica sugovornika, prema priopćenju, razgovarala su i o odluci slovenske vlade o blokadi pristupnih pregovora RH s EU, pri čemu je Frattini ocijenio kako se bilateralna pitanja ne smiju koristiti za usporavanje ili blokadu pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

Granična pitanja moraju se riješiti izvan pregovaračkog procesa jer ne pripadaju kopenhaškim kriterijima. O poštivanju tog načela ovisi i vjerodostojnost Europske unije, istaknuo je, prema priopćenju, talijanski ministar vanjskih poslova.

Premijer Sanader istaknuo je, navodi se dalje, kako je svojedobno Slovenija ušla u EU s tim istim neriješenim graničnim pitanjem, što potvrđuje činjenicu da granična pitanja nisu dio pregovaračkog procesa, pa se isto načelo sad mora primijeniti i na Hrvatsku.

Sanader je ponovio kako se granično pitanje mora riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom, prema dogovoru s Bleda, koji su podržali i tadašnji oporbeni čelnici u Hrvatskoj i Sloveniji i još jednom naglasio kako se predajom dokumenata u pregovorima s Europskom unijom ne prejudicira rješenje graničnog spora sa Slovenijom, ali da se Hrvatskoj ne može zabraniti korištenje dokumentacije u budućem rješavanju spora, kaže se u priopćenju.

Sanader je odbacio nagađanja da se Italija Hrvatskoj nudi kao posrednik u pokušaju deblokade njezinih pregovora s Europskom unijom koje blokira Slovenija. "Talijanski ministar vanjskih poslova danas je još jednom vrlo jasno rekao da podupire dosadašnju praksu, a to je da inicijativu vodi trenutni predsjedavajući EU-a", rekao je Sanader novinarima.

"Podsjećam da je francusko predsjedništvo tijekom studenoga i prosinca vodilo pregovore između Hrvatske i Slovenije oko formulacije zajedničke izjave, koja se na kraju, iz znanih razloga, nije usvojila", rekao je Sanader.

Na pitanje do kada bi se morali deblokirati pregovori da se ne ugrozi rok za završetak pregovora do kraja 2009., Sanader je odgovorio kako će Hrvatska sa svoje strane učiniti sve u usklađivanju zakonodavstva i ispunjavanju mjerila za zatvaranje pojedinim poglavlja.

"U jednom trenutku može se dogoditi, i vjerojatno će se dogoditi, da ćemo mi na jednoj međunarodnoj konferenciji zatvoriti možda 15 poglavlja", rekao je Sanader te dodao da će Hrvatska u međuvremenu poduzimati i potrebne diplomatske korake u svrhu deblokade pregovora.