ŠOK U BAŠKOJ VODI

Fratar prodao crkveno zemljište i nestao s milijun eura

Bionic
Reading

Nečuvena priča iz Baške Vode: fratar, bivši župnik, prodao je 40 tisuća kvadrata župnog zemljišta u Baškom polju, skupio novac sa računa i istupio iz Franjevačkog reda, piše Slobodna Dalmacija

Proširena kronologija teče ovako – mladi župnik fra Šime Nimac (34) najavio je župljanima proširenje crkve svetoga Nikole, građenu 1889. godine premda je arhitektonski vrlo vrijedna i nemoguće je širiti a da se ne naruši njezin sklad.

Međutim, župnik bez dozvole Ordinarijata splitsko-makarske nadbiskupije nalazi investitora i prodaje mu 43 tisuća četvornih metara uz more između Baške Vode i Baškog polja, neslužbeno doznajemo za gotovo milijun eura (23 eura po četvornom metru) tvrtki Sunčani Bast, čiji je direktor Mario Mikulić. Zemljište koje nije građevinsko, ali je očito da bi se u nekim daljnjim koracima riješila i prenamjena.

Novac je sjeo na župni račun, a župnik Nimac ga je podignuo u tri navrata, zbog čega će, doznaje Slobodna Dalmacija, Nadbiskupija splitsko-makarska vjerojatno podignuti optužni prijedlog protiv Nimca.

Odabrao je idealan trenutak, neposredno prije kapitula svoje Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na kojoj je promijenjeno vodstvo, pa je umjesto dotadašnjeg fra Željka Tolića, izabran fra Joško Kodžoman, pa je pažnja fratara danima bila usmjerena na skupštinu, a ne na događanja u župama.

Slučaj se pročuo, no fra Šime se oglušuje na upozorenja iz Nadbiskupije i Provincijalata, te s novcem nestaje u nepoznatom smjeru, a u Baškoj Vodi je za župnika imenovan fra Petar Vrljičak, dotadašnji župnik Vrgorca.