milijarde na ulicama

Francuzi kreću u borbu protiv odbačenih opušaka

11.08.2021 u 07:52

Bionic
Reading

Francusko ministarstvo za zaštitu okoliša najavilo je da kreće u borbu protiv milijardi odbačenih opušaka koji zagađuju francuske ulice, parkove i prirodu. Ministarstvo je postavilo cilj da se u roku od šest godina za 40 posto smanji količina opušaka koje pušači bacaju posvuda bez razmišljanja. Procjenjuje se da je takvih opušaka oko 23,5 milijardi.

Želja je ministarstva da proizvođači cigareta preuzmu odgovornost, jer Zakon o recikliranju i protiv otpada koji je izglasan prošle godine, od njih zahtjeva da brinu o svoiim proizvodima i nakon što su potrošeni.

Stoga će proizvođači duhanskih proizvoda sudjelovati u provođenju ove akcije s 80 milijuna eura godišnje koje će novoformirana institucija dijeliti projektima čiji je cilj uklanjanje opušaka i podizanje svijesti o tome, poručili su iz ministarstva.

U planu je distribucija džepnih pepeljara, postavljanje više koševa koji bi bili isključivo namjenjeni za cigarete te uspostavljanje novog sustava sakupljanja i recikliranja opušaka.

Prema posljednjim statističkim podacima među stanovnicima Francuske njih 22,4 posto su pušači, dok ih je u Njemačkoj 15,9 posto.