'OČARANI AGRESORIMA'

Francuski zastupnici kažu da je Krim ruski

31.07.2016 u 19:38

Bionic
Reading

Francuski zastupnik s desnice Therry Mariani koji je vodio parlamentarno izaslanstvo na Krim, što je Kijev kritizirao, pozvao je u nedjelju Europljane da priznaju rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka gdje se 'ljudi čine sretni'

'Krim je odlučio opet biti ruski, Krim je ruski, bavimo se drugim stvarima i pokušajmo ponovo uspostaviti normalne veze između europskih zemalja i Rusije', rekao je Mariani na tiskovnoj konferenciji u Sevastopolju koju je prenosila televizija.

'Ovdje vidim promjene, ceste su bolje nego lani', istaknuo je. 'Žao mi je što nema više zapadnih novinara da vide ove ljude koji se čine sretni u kraju za koji kažu da je okupiran'.

Zastupnik Republikanske stranke vodi izaslanstvo desetak francuskih zastupnika sklonih pripojenju Krima ruskom teritoriju o kojemu je u ožujku 2014. odlučeno na referendumu koji su nezakonitim ocijenili Kijev i zapadne zemlje. Mariani je u petak doputovao na poluotok koji je posjetio i lani.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je 'oštro osudilo taj posjet' kojim se, po njegovoj ocjeni, 'krši ukrajinski zakon i međunarodno pravo'. Ukrajinski veleposlanik u Francuskoj Oleg Šamšur kritizirao je na Twitteru 'krajnju besramnost francuskih zastupnika koji su očarani ruskim agresorima'.

Dio posjeta je bio posvećen položaju krimskih Tatara, autohtone muslimanske manjine, kojih je na poluotoku 12 do 15 posto i izloženi su jakom pritisku ruskih vlasti zbog njihova protivljenja aneksiji.

'Iskreno govoreći, to je pitanje potaknula propaganda, mislim da je bolje biti Tatarin na Krimu nego Rus u Latviji', ocijenio je Mariani pred novinarima.