uvjetna kazna

Francuski kardinal osuđen jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje

07.03.2019 u 12:09

Bionic
Reading

Francuski sud osudio je u četvrtak katoličkog nadbiskupa Lyona, kardinala Philippea Barbarina, na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje djece izviđača u svojoj župi osamdesetih i devedesetih godina

Barbarin je najviše pozicionirani svećenik koji se našao u skandalu seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi u Francuskoj.

Proglašen je krivim jer nije prijavio navode o seksualnom zlostavljanju u 1980.-ima i u ranim 1990.-ima koje je navodno počinio jedan svećenik kojemu se sudi krajem godine. Barbarin ima 10 dana za žalbu.

Barbarinovo suđenje postavilo je katoličke svećenike u centar zbivanja u vrijeme kada je papa Franjo pod udarom kritičara zbog crkvenog odgovora na seksualno zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi.

Papa je prošlog mjeseca završio konferenciju o svećeničkom seksualnom zlostavljanju djece u Vatikanu najavivši "totalnu borbu" protiv kriminalnih radnji koje se moraju "izbrisati s lica zemlje".

Žrtve i njihovi predstavnici izrazili su duboko razočaranje, jer je papa Franjo samo ponovio prošla obećanja te je ponudio tek manji broj konkretnih prijedloga.