NEREDI U PREDGRAĐU

Francuska: Raste temperatura, raste ksenofobija

24.07.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Francusku ovih dana muči val vrućina, no i eskalacija nasilja u pariškom predgrađu, kao i verbalni ispadi provincijskog gradonačelnika spram romske manjine

Nakon što je krajem prošlog tjedna u pariškom predgrađu Trappes muž žene odjevene u burku napao policajca koji je vršio kontrolu na ulici, tijekom vikenda je u imigrantskoj zajednici zapadno od Pariza zabilježeno niz izgreda i sukoba sa snagama reda, dvadesetak spaljenih automobila te nekoliko privođenja mahom mlađih delikvenata.

Francuska je, naime, 2011. zabranila javno nošenje tzv. 'integralnog vela', burke i nikaba koji prekrivaju lice i taj prekršaj se kažnjava globom u iznosu od 150 eura. Iako u brojnoj muslimanskoj zajednici u Francuskoj zanemariv broj žena nosi burku ili nikab, upravo je taj zakon izazvao snažno protivljenje među islamskom zajednicom koja je u njemu vidjela novi element islamofobije. Političke stranke su pak za vrijeme uvođenja zakona uglavnom govorile o uklanjanju ekstremističkih elemenata u francuskom društvu pozivajući se na vrijednosti republike.

No iza parola o republikanizmu kojima se diče javni dužnosnici i alarmantnih govora o rastućoj islamofobiji udruga nalazi se, kao što vidno pokazuje posljednja serija nereda u predgrađima, veoma labilna i teško održiva društvena situacija. Nekoliko je sociologa tako podsjetilo na snažan osjećaj marginalizacije koji vlada u predgrađima napučenim imigrantima, na visok stupanj nezaposlenosti i maloljetničke delikvencije. Incidenti i neredi u predgrađima skoro redovito započinju poslije policijskih kontrola, budući da tamošnji stanovnici nemaju povjerenja u snage reda, a religiozni motiv ubrzo postane okidačem šire reakcije. Stoga je greška, upozorilo je niz stručnjaka, u incidentima prepoznavati samo religiozne motive. Ako se incidenti svedu samo na vjersku dimenziju, pravi problem se zapravo odgađa, a dodatna represija jasno je već za vrijeme Nicolasa Sarkozyja pokazala da ne vodi k nekim blistavim rezultatima. Nova vlast socijalista koja nominalno poziva na mir još nije pokazala da je voljna iole ozbiljnije uhvatiti se ukoštac s problemom života u predgrađima.

Široka rasprava koja se nakon vikenda u javnosti razvila na temu islamofobije, no isto tako i na temu instrumentalizacije događaja u vlastite svrhe, čemu nisu odoljele ni islamske udruge ni političke stranke, dobila je najgori mogući nastavak s rasističkim ispadom izvjesnog Gillesa Bourdouleixa, gradonačelnika Choleta na zapadu Francuske. Njegov glavni problem nisu pak muslimani, već Romi čije se naselje nalazi pored grada pa je tako, uvjeren da ga se ne snima, u 'offu' u ponedjeljak izjavio 'Možda ih Hitler nije dovoljno poubijao'. Prvo je izjavu negirao, potom je izašla snimka s neslavnom rečenicom da bi se konačno oglasila i njegova stranka UDI - Unija demokrata i neovisnih (koja se, nota bene, ne smješta u ekstremno desnu već u centrističku struju) najavivši suspenziju svog člana. Sa ili bez suspenzije, Francuska ovo ljeto očito teško živi svoju multikulturnu i multikonfesionalnu stvarnost.