ŽESTOKA KAMPANJA

Francuska protiv pušenja šok-slikama na kutijama

26.09.2014 u 15:42

Bionic
Reading

Francuska vlada odlučila je žestoko krenuti u borbu protiv pušenja te ima namjeru uvesti 'neutralne' kutije cigareta, što je mjera koja je dosad na snazi u samo jednoj svjetskoj zemlji, Australiji

Kutije cigareta bit će standardizirane i odsad će imati isti oblik, veličinu, boju i vrstu slova. Uz to će na kutijama biti puno vidljivija zdravstvena upozorenja, uz šokantne slike i slogane. Europska direktiva traži od duhanskih kompanija da pokriju 65 posto prostora na kutiji zdravstvenim upozorenjima.

Plan je u Francuskoj prije svega usmjeren na smanjivanje broja mladih pušača.

Ministrica zdravstva Marisol Touraine planira slijediti primjer Australije koja je slične mjere uvela 2012. One su navodno smanjile prodaju duhana i cigareta za tri posto, broj pušača mlađih od 14 godina smanjio se s 15,1 posto 2010. na 12,8 posto prošle godine, a mladi Australci kasnije počinju pušiti.

Međutim, neke duhanske tvrtke tvrde da za to nema dokaza kao i da su francuski planovi nerazumljivi.

Nove mjere stupit će na snagu kada zakon prođe kroz Nacionalnu skupštinu, donji dom parlamenta.

Kako bi se ograničilo izlaganje djece pasivnom pušenju, Francuska će također uvesti zabranu pušenja na dječjim igralištima i u automobilima u kojima se voze mlađi od 12 godine, kazala je ministrica na konferenciji za novinare.

Uz to, bit će ograničeno reklamiranje e-cigareta prije potpune zabrane u svibnju 2016, a elektronska cigareta bit će zabranjena na nekim javnim mjestima poput škola ili javnog prijevoza.

Nacrt koji je vlada predstavila u četvrtak na liniji je šireg plana borbe protiv raka što ga je u veljači 2014. najavio predsjednik Francois Hollande.

U Francuskoj, kao i u većini zemalja, pušenje je prvo na popisu uzročnika smrti koji se mogu izbjeći. Od pušenja godišnje u Francuskoj umre 73.000 ljudi.