NEPOTIZAM NA UDARU

Francuska prihvatila nacrt zakona o moralnosti političara

09.08.2017 u 22:08

Bionic
Reading

Francuska Narodna skupština u srijedu je konačno prihvatila nacrt zakona o moralnosti političkog života, što je prvi veći zakonodavni pothvat predsjednika Emmanuela Macrona izabranog nakon kampanje koju su obilježili skandali

Završno poglavlje tog teksta koje je u srijedu navečer prihvatila velika većina u Narodnoj skupštini neposredno prije ljetne stanke, odnosi se na ukidanje 'parlamentarne pričuve', financijskih sredstava koja su zastupnici i senatori dosad mogli usmjeravati zajednicama i udrugama po svom izboru.

Narodna skupština je prošlog tjedna prihvatila prva poglavlja o moralnosti političara kojim se zabranjuje zapošljavanje članova obitelji, a ta je tema izbila u prvi plan tijekom kampanje za predsjedničke izbore.

Posebno je bio pogođen kandidat desnice Francois Fillon, osumnjičen da je svojoj supruzi i djeci osigurao fiktivne poslove parlamentarnih suradnika.

Sada ministri, zastupnici i gradski vijećnici više neće moći zapošljavati svoje supružnike, ljubavnike ili ljubavnice, roditelje i djecu, inače im prijeti kazna trogodišnjeg zatvora i globa od 45.000 eura, a u nekim slučajevima će morati vratiti primljen novac.