poznat kao šakal

Francuska ponovno traži doživotni zatvor za Carlosa

27.03.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Francusko tužiteljstvo zatražilo je u ponedjeljak doživotni zatvor za Ilicha Ramireza Sancheza zvanog Carlos, zloglasnog terorista iz 1970-ih i 1980-ih godina, zbog atentata u Parizu 1974. u kojem je poginulo dvoje ljudi, a 34 je ozlijeđeno.

Carlos (67), koji je u zatvoru u Francuskoj od uhićenja u Sudanu 1994., već je dva puta osuđen na maksimalnu kaznu zatvora - zbog ubojstva dvojice policajaca u Parizu 1975. te zbog četiri atentata eksplozivom u kojima je poginulo 11 ljudi, a gotovo 150 je ozlijeđeno 1982. i 1983. u Parizu, Marseilleu i u dva vlaka.

Napad na Drugstore Publicis najstariji je koji mu se pripisuje i zadnji za koji mu se sudi u Francuskoj, od 13. ožujka.

Tog 15. rujna 1974., nepoznati počinitelj bacio je granatu iz restorana u mezaninu Drugstorea na trgovinu u prizemlju. Carlos tvrdi da on to nije učinio. ‘Svi elementi prikupljeni u istrazi upućuju na njega’, rekao je tužitelj Remi Crosson du Cormier.

Odgovarajući na pitanja o svojoj upletenosti, Venezuelac je odbijao izravno odgovoriti, tvrdeći da ga traže da svjedoči protiv samoga sebe i da ‘aktivist palestinskog otpora’ ne može, pod prijetnjom smrti, davati informacije o akciji, a pogotovo ne na suđenju.

‘Možda je to bio Carlos, možda sam to bio ja, ali za to nema dokaza’, rekao je. ‘Nitko u palestinskom otporu nije ubio više ljudi od mene. Ali samo sam ja preživio. U svim borbama ima, nažalost, kolateralnih žrtava’, dodao je.

Carlos, zvan i Šakal, tvrdi da je njegova organizacija odgovorna za 1500 mrtvih, a on osobno za 80, ali ne priznaje nijedan atentat u Francuskoj. Presuda se očekuje u utorak.