DISKRIMINACIJA

Francuska pokušava pomiriti tvrdi i meki pristup Romima

  • Autor: J. T.
  • Zadnja izmjena 31.08.2012 11:43
  • Objavljeno 31.08.2012 u 11:43
romi

romi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tema o sustavnom protjerivanju Roma iz Francuske koja traje već dvije godine još je za vrijeme Sarkozyja postala relevantnom međunarodnom temom, a upornost vlasti u rušenju kampova i ekspulziji članova romske manjine učinila je slučaj skoro egzemplarnim za zaštitu ljudskih prava i slobodu kretanja u Europskoj uniji

Nova vlast zasad je uspjela izdati novo pismo upute svim policijskim prefekturama u kojem se nastoji 'anticipirati' tzv. sigurnosni problemi romskih nastambi i u kojem se inzistira na razvijanju popratne mreže za smještaj prognanih osoba te je najavila mogućnost legalnog zapošljavanja, no u praksi se zasad bilježi samo veliki broj protjerivanja, a ne i iole uspješnih integracija.

Agilnost novog ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa i očito prešutno odobrenje Elizejske palače zaradili su novoj garnituri i kritiku Ujedinjenih naroda iz kojih su proučili da bi se rušenje romskih kampova trebalo odvijati u skladu s međunarodnim i europskim normama ljudskih prava bez diskriminacije.

'Nasilna protjerivanja nisu prikladan odgovor, moraju se potražiti alternativna rješenja u skladu sa standardima ljudskih prava', izjavila je Raquel Rolnik, posebna izvjestiteljica za pravo na smještaj. Dok je Rita Izsák, neovisna stručnjakinja za manjine, poručila: 'Romi su građani Europske unije te najmarginaliziranija manjina Europe. Na tužan način, pokazuje se da Romi ne uživaju iste slobode prava kretanja te da su predmetom diskriminatornih praksi.'

Inače, većina izvještaja i komentara o protjerivanju Roma uglavnom se zadovoljava sljedećim konstatacijama: kad i gdje je obavljeno? Koliko je policajaca sudjelovalo? Koliko je Roma protjerano, a koliko deportirano u Rumunjsku i Bugarsku? Tek se manji dio medija uistinu pozabavi sudbinom romske populacije. Prema istraživanju koje je provelo tek nekolicina francuskih listova, jasno je da protjerivanja ne služe na koncu nikomu, a ponajmanje vlasti. Naime, nakon što se demontira nastamba, Romi imaju pred sobom tri izbora, ili su uključeni u proces deportacije, ili im se nudi privremeni socijalni smještaj koji može maksimalno potrajati tjedan dana ili se pridružuju drugoj skupini Roma, koja također živi u sličnim, provizornim uvjetima. Prva dva rješenja odnose se na zanemarivi postotak protjeranih Roma, a većina će ih nastaviti prijašnjim tzv. 'lutalačkim' načinom života, samo u sklopu druge skupine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi