DRUŠTVENI POMAK

Francuska LGBT revolucija: Medicinski potpomognuta oplodnja dostupna svim ženama

29.06.2021 u 23:04

Bionic
Reading

Velik društveni pomak za jedne, "nasilno guranje" za druge: francuski parlament je u utorak prihvatio nacrt zakona koji medicinski potpomognutu oplodnju čini dostupnom svim ženama, kao epilog dvogodišnjih nastojanja obilježenih sukobima

Omogućavanje medicinski potpomognute oplodnje za lezbijske parove i neudane žene, što je predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona, LGBT zajednica u Francuskoj očekuju već godinama, a protive mu se neki konzervativni pokreti.

Nakon gotovo dvije godine parlamentarne rasprave, zakon je prihvaćen sa 326 glasova 'za' , 115 'protiv' i 42 suzdržana, neovisno o političkim razlikama.

Vlada predviđa da će prve prijave za postupak biti moguće već krajem ljeta a do kraja 2021. začet će se prva djeca.

Medicinski potpomognuta oplodnja za lezbijske parove i za neudane žene moguća je već u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i u zemljama Beneluksa (Belgija, Nizozemska, Luksemburg) te u Španjolskoj i u Portugalu.

Potpora francuske javnosti proširenju medicinski potpomognute oplodnje na lezbijke i na neudane raste tijekom godina: sada ju podupire 67 posto Francuza, pokazuje nedavno istraživanje IFOP-a za homoseksualnu udrugu.

"Ovo je dobar dan za našu zemlju", rekao je u utorak ministar zdravstva Oliver Veran koji je izrazio zadovoljstvo zbog "ispunjenog obećanja" nakon parlamentarne rasprave koja je trajala petstotinjak sati.

Žalba koju su desni zastupnici podnijeli Ustavnom vijeću mogla bi za nekoliko tjedana odgoditi konačno donošenje zakona.

Konzervativni pokret Manif pour tous (Prosvjedi za sve) osudio je "nasilno guranje" zakona i "sustavno" odbijanje "svake izmjene prvotnog prijedloga".