BRISELSKI PRAVORIJEK

Francuska je s pravom podigla granicu prema Italiji

18.04.2011 u 19:10

Bionic
Reading

Europska komisija je dala za pravo francuskim vlastima koje su iznenada podigle granicu prema Italiji u blizini gradića Mentona, a sve ne bi li izbjegli navalu tuniskih izbjeglica. Italija je optužila susjede da krše Schengenski sporazum

Mala pogranična čarka između Italije i Francuske završila je 1:0 za Francuze. Naime, tenzije su narasle kada je pred nekoliko dana Francuska oživjela pogranični prijelaz kod Mentona (Ventomiglia s talijanske strane), jer su ga koristile izbjeglice iz sjeverne Afrike, mahom iz Tunisa, ne bi li se dočepali središta europskog kontinenta i pronašli svoju sreću bez papira i s potplaćenim radom na crno. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini optužio je Francuze da krše Schengenski sporazum o otvorenim granicama za prijevoz ljudi i dobara, no francuska je strana odgovorila da to čine zbog zaštite javnog reda i mira, što je jedini argument pod kojim zemlja unutar Schengena ima pravo podići granicu.

Spor je eskalirao u nedjelju kada je na pograničnom prijelazu zaustavljen vlak s francuskim i talijanskim vojnicima, a među kojima je bio i pozamašan broj tuniskih izbjeglica. Rim je ponovno digao graju o ilegalnosti i nepoštivanju pograničnih ugovora, da bi raspravu ušutkala europska povjerenica za unutrašnje poslove Cecilia Malmström dajući za pravo Parizu i objašnjenju da bi dotok ilegalnih imigranata narušio javni red.

S druge strane, Italija je bila vrlo velikodušna s vizama te je oko dvadeset i šest tisuća prebjega iz Afrike dobilo privremenu dozvolu boravka kojom se mogu slobodno šetati po Europi. 'Lagano je njima biti široke ruke s teritorijem drugih zemalja', izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Claude Guéant. Zastupnica Sarkozyjevog UMP-a Rachida Dati iz Nice nadovezla se riječima da se dizanjem granice daje signal mafijaškim skupinama i kriminalcima koji misle nesmetano prolaziti Europom.

Svim Tunižanima koji su dobili privremenu vizu za Schengen na ulazu u Francusku provjeravat će se novčana sredstva ne bi li se utvrdilo imaju li dovoljno za vlastito uzdržavanje. No pitanje bi trebalo postaviti naglavačke - imaju li uopće love za vratiti se nazad?