nova presuda

Franak: Ustavni sud ukinuo rješenje o ovrsi zbog dugovanja po kreditu u CHF-u

09.07.2021 u 16:56

Bionic
Reading

Udruga Franak izvijestila je u petak da je Ustavni sud ukinuo pravomoćno rješenje Županijskog suda u Šibeniku o ovrsi nekretnine zbog dugovanja iz kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji je banka jednostrano raskinula.

"Ustavni sud još jednom je dokazao da je itekako potreban u našem sustavu kao korektor sudskoj vlasti koja nerijetko donosi paušalne i pravno neutemeljene odluke u sudskim predmetima", ocijenila je udruga Franak, referirajući se na odluku Ustavnog suda.

Najnoviji primjer, priopćila je udruga, jest ukidanje pravomoćnog rješenja o ovrsi nekretnine zbog dugovanja iz kredita s valutnom klauzulom CHF koji je jednostrano raskinut od strane Erste banke.

Podsjećaju da je Županijski sud u Šibeniku donio rješenje koje je Vrhovni sud revizijom potvrdio čime je omogućena ovrha nekretnine.

No, odvjetnik ovršenika je ustavnim tužbama protiv rješenja šibenskog suda, a potom i protiv rješenja Vrhovnog suda uspio ishoditi na Ustavnom sudu ukidanje obaju rješenja i tako je vratio ovršni postupak na popravni ispit, navela je udruga Franak.

Napominju da se slično dogodilo i u kolektivnom sporu u slučaju franak, kada je Ustavni sud također morao korigirati "pogrešnu, paušalnu i neutemeljenu" odluku Vrhovnog suda da je odredba o valutnoj klauzuli CHF bila jasna i razumljiva, zbog čega nije bila podložna testu poštenosti, ali je kasnije na testu poštenosti ta klauzula utvrđena ništetnom.

"Presuda Ustavnog suda potvrda je ispravnosti i svih pravomoćnih rješenja županijskih sudova u Varaždinu, Osijeku i Zagrebu na temelju kojih su odgođene ovrhe nekretnina do završetka sudskih postupaka za utvrđenje ništetnosti CHF ugovora odnosno do utvrđenja stvarnoga stanja duga", poručili su iz udruge Franak.