NEODGOVARANJE NA UPIT

Franak podnio prijavu protiv Oreškovića

05.09.2016 u 11:41

Bionic
Reading

Udruga Franak podnijela je prekršajnu prijavu protiv premijera Tihomira Oreškovića jer je još prije pet mjeseci zatražila od Vlade RH konkretne informacije o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka

Nakon što Vlada RH nije u roku od čak tri mjeseca odgovorila na zahtjev Udruge Franak, Povjerenica za informiranje je 5. srpnja 2016., po žalbi Udruge, donijela je zaključak kojim se nalaže Vladi Republike Hrvatske da u roku od osam dana od zaprimanja zaključka riješi u potpunosti zahtjev za pristup informacijama Udruge Franak, sve sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

Ali očekivano, Vlada RH nije postupila ni po tom rješenju i do danas nije odgovorila na zahtjev Udruge Franak.

Stoga je Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, točnije protiv premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne.

U udruzi su uvjereni da ne postoji nikakav valjan razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, pogotovo što zahtjevi poslovnih banaka očito sadrže potraživanja i ustupke, bilo financijske bilo druge prirode, a koja su usmjerena na teret državnog proračuna, dakle javnih sredstava Republike Hrvatske.

'Držimo kako se radi o iznimnom javnom interesu te štoviše pravu građana Republike Hrvatske imati pristup informacijama o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske', naveli su u priopćenju iz Udruge.