gužva

Fotografije sa Sljemena podignule temperaturu u Otvorenom. Ministar Aladrović: Ne postoje dvostruka mjerila

03.02.2021 u 22:40

Bionic
Reading

Hoće li mnogi ugostitelji bankrotirati ako se ubrzo ne otvore restorani i kafići? Ima li Hrvatska, u odnosu prema većini europskih zemalja, blage epidemiološke mjere? Bila su to neka od pitanja koja su se otvorila u Otvorenom na HRT-u. Zaiskrilo je odmah na početku kada su prikazane fotografije sa Sljemena u kojem se vide gužve na skijalištu, na mjestu prodaje karata i u autobusima

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, nije želio komentirati prikazane fotografije sa Sljemena, gužve u redu za karte i u autobusu. 'Ne mogu složiti da postoje dvostruki kriteriji. Ne mogu komentirati fotografije Sljemena sinoć, vjerujem da su autentične, ovo ne smije biti dozvoljeno', kazao je.

Ustvrdio je da ne zna što će se dogoditi 15. veljače i hoće li se restorani i kafići otvoriti i da će to odlučiti epidemiolozi.

Marin Medak iz Nacionalne udruga ugostitelja kazao je da oni nisu protiv epidemiologa i struke.

'Mjere su od prvog dana postavljene pogrešno, propisano je tko smije, a ne što se smije. Čovjek koji je na čelu policije, čovjek s pendrekom vodi zdravstveni stožer, o čemu mi pričamo? Sustav je napravljen izrazito neprofesionalno, nije po pravilima struke. Politika ne smije ulaziti u odluke struke, a to se cijelo vrijeme radi, i donose se odluke tko smije, a ne što se smije', kazao je Medak.

Istaknuo je da su kafići zatvoreni i u Njemačkoj, ali kod njih se plaća 75 posto, a kod nas 25 posto.

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta je situaciju u kojoj kavu mogu prodavati svi osim kojima je to posao opisao kao zabranu igranja profesionalcima na Maksimiru, ali svi drugi mogu. Dodao se Sabor od početka krize zaobilazio i da je izvještaj o učincima mjera došao tek nakon deset mjeseci. Upozorio je da se i danas zaštitna oprema nabavlja mimo zakona o javnoj nabavi. 'To sam mogao razumjeti prvih par mjeseci kada je svega falilo', ali ne i danas', kazao je Raspudić.

Dodao je da ministar Božinović je izrekao neistinu.

'Rekao je Da su se ugostitelji držali mjera, ne bismo imali ovakvu situaciju. Nakon 10 mjeseci smo dobili izvješće gdje piše da je inspektorat obavio 131 tisuću nadzora. Nešto je bilo usmenih opomena, a kazni je bilo 191 objektu. To je 0,14 posto. 1 od 700 ugostiteljskih objekta je dobio kaznu. I Božinović ima obraza optužiti ugostitelje', rekao je Raspudić.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a,kazao je da njegova cijela obitelj u ugostiteljstvu i da dobro razumije situaciju i da misli da mjere treba relaksirati.

Vilim Ribić, predsjedatelj Gospodarsko-socijalnog vijeća, smatra da je Stožer u devetom i desetom mjesecu trebao donijeti puno strože mjere. Danas je situacija bolja. U financije ne bi ulazio, to treba pitati ministra Marića da se vidi ima li novaca.