INCIDENT NA GRANICI

Fotograf AFP-a: Hrvatska policija laže, napali su me u Srbiji!

20.10.2015 u 12:16

Bionic
Reading

Fotoreportera AFP-a Andreja Isakovića hrvatska policija u ponedjeljak nešto iza 12 sati napala je i oduzela i oštetila profesionalnu opremu vrijednu oko 15 tisuća eura kod neslužbenog graničnog prijelaza Bapska - Berkasovo dok je izvještavao o izbjegličkoj krizi. U priopćenju koje je uslijedilo hrvatski MUP je objasnio da su Isaković i još jedan britanski novinar nelegalno prešli granicu te da su upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije. Isaković u razgovoru za tportal tvrdi da MUP laže jer je napadnut na teritoriju Srbije, a oprema mu je vraćena tek nakon što je pet sati kisnula u voćnjaku gdje ju je hrvatski policajac bacio

'Tu ne postoji međuprostor nego je bukvalno bila linija razdvajanja. Ja sam bio tridesetak metara u srpskom teritoriju kada se sve dogodilo', kazao je za tportal staff fotograf AFP-a Andrej Isaković.

Jučerašnjeg prijepodneva, priča, u dva navrata išao je na granicu pratiti prelazak migranata u Hrvatsku. Izjutra je sve bilo u redu iako ih je legitimirala hrvatska policija na srpskom teritoriju. 'Prišli su meni i jednom kolegi i rekli: 'Pričekajte da provjerimo nešto.' Bio je prilično ljubazan jedan stariji policajac koji je sve provjerio', potom je kazao: 'Nastavite dalje, gospodo', samo je rekao da se ne približavamo previše tom kordonu koji je napravila hrvatska policija jer nikad ne možemo znati što će se dogoditi', kazao je Isaković. Reporter kaže da su poštovali preporuke zbog osobne sigurnosti i cijele procedure. Nakon što je obavio posao otišao je u Šid poslati fotografije u redakciju jer je signal bio loš na granici.

Na mjesto događaja vratio se negdje oko 12 sati.

'Krenuo sam da izvidim kako se odvija situacija, malo se smirila gužva jer nije bilo toliko migranata koji su čekali na prelazak granice. Hrvatska policija i dalje je imala kordon i puštala ih je po malo', prepričava Isaković.

I onda se dogodio incident.

'Šetao sam se okolo i nisam slikao u tom trenutku prije no što se dogodio incident. Vidio sam da je hrvatski policajac prišao jednom kolegi, freelanceru, iz Velike Britanije. Prvo su njemu onako brutalno pristupili, a on im je na engleskom uzvratio: 'Što je? Što hoćete? U čemu je problem?' Policajci su mu oteli jednu kameru. Dok se sve to događalo, ja sam to samo promatrao s lijeve strane. I onda je još jedan hrvatski policajac povikao: Eno ga još jedan, i potrčao prema meni', pripovijeda Isaković nemili susret s hrvatskom policijom.

Kaže da nije pokušao bježati već izgladiti situaciju.

'Rekao sam im: ljudi u čemu je problem, ja sam akreditiran. Jutros je bilo sve OK. Nisam ništa slikao. Bukvalno nisam ništa slikao jer sam fotoaparate držao o ramenima i nije bilo ništa zanimljivo za slikati. Na incident s Britancem nisam ni stigao da odreagirati i slikati, a pitanje je bih li i slikao jer sam osjetio tenziju; policija stoji cijeli dan na polju i nikad se ne zna kako će oni reagirati u trenutku. Tako se i ispostavilo. Bez ikakvog povoda smo nas dvojica napadnuti', objašnjava nam fotoreporter AFP-a.


Kada je policajac došao do njega, odmah je inzistirao da mu novinar preda memorijske kartice. Isaković je, kaže, pokušao dati osobne dokumente da ga legitimiraju, ali to ih nije zanimalo. 'Policajac me počeo grabiti za ruku nastojeći mi oteti fotoaparat da izvadi kartice. Naravno da mu nisam dozvolio što ne bi nitko dozvolio jer nisam nikakav prekršaj napravio', pripovijeda nam.

Kada je vidio da policajac ne odustaje, krenuo je natrag pokušavši pobjeći u dubinu srpskog teritorija odakle je i došao. 'Policajac je potrčao za mnom i onda mu se pridružio drugi što je maltretirao Britanca i onda su me oborili na zemlju. Kad sam pao na zemlju, jedan me pritisnuo koljenom kako to već policija radi i vikao: Daj kamere, daj kamere!' detaljno nam je opisao događaj Isaković.

'Ne dam kamere! Evo vam kartice!', uzvraćao je na traženje policajaca.

Onda je policajac izgovorio ono ključno, čime se vidjelo što zapravo hoće, kaže Isaković: 'Kad nisi htio dati kartice maloprije kad sam tražio - onda ću ti sada uzeti kamere.' Uzeo mi je kamere, uspio je da ih izvuče s mene. Prvo ih je bacio neposredno blizu u namjeri da ih polupa, ali nije uspio pošto je blatnjavo tlo pa su se oba fotoaparata zaglavila u blatu', kaže fotoreporter. Tada se malo pribrao, pridigao i počeo govoriti: Ljudi, što vam je? U čemu je problem? Vratite mi kamere! U redu je! Nije, priča nam, pokušavao pružiti nikakav otpor 'jer se s policijom nikad ne zna'. 'Mogli su me sprovesti dalje, mada bi to bio presedan jer nisam bio na hrvatskom teritoriju', uvjeren je novinar.

Hrvatska policija oglasila se priopćenjem u kojem tvrdi da su Isaković i Britanac neovlašteno prešli državni granicu, podsjećamo ga.

'To apsolutno nije točno. Poslije je na uviđaj došla srpska pogranična policija kojoj sam dao izjavu. Oni su pokazali karte razgraničenja, prema tome hrvatski policajci su bili duboko u teritoriju Srbije, barem 30 metara', tvrdi Isaković. Međutim, novinar kaže da mu to nije važno. 'Takav je posao, oni moraju provoditi red s migrantima. Sve ja to razumijem, ali nije način da me obaraju na zemlju i uzimaju moju opremu koju su na kraju bacili u neki voćnjak koji je definitivno na hrvatskoj strani da ne bi mogao da dođem do njega', rezigniran je fotoreporter.

Potom je bio primoran cijeli dan stajati pokraj policije i kumiti ih i moliti da ga pustite da uzme opremu. Pokušao je i službenim putem preko ministarstva koje se pravilo da ništa ne zna o incidentu.

'Možda i nisu znali jer ja nisam bio priveden', kaže. Isaković smatra da ako je napravio neki pogranični prekršaj i ušao nelegalno u Hrvatsku onda ga je policija trebala privesti ili mu naplatiti kaznu i napisati izvještaj zašto su to napravili, ali ne, kaže, ništa od toga nisu napravili. Službena izjava hrvatske policije ga vrijeđa jer apsolutno nije točna. 'Nažalost u blizini nije bilo drugih kolega koji bi to snimili. Ali u tih 45 minuta oni su napali kamermana Reutersa s druge strane ceste, kamermana Al Jazeere i njih dvojicu. Ne zna što je tim policajcima kvrcnulo i jesu li ista ta dva policajca napala i druge novinare. Ali za sebe može reći da ničim nije isprovocirao incident. Bio je uvjeren da se radi o nesporazumu. 'Nisam bježao, niti sam bio na hrvatskom teritoriju, zbog svega sam bio potpuno zbunjen', kaže nam Isaković.


Do profesionalne opreme je došao je tek nakon pet sata moljenja i pokušavanja raznim kanalima da mu se fotoaparati vrate, kada se raščistila gužva i kada su svi migranti prešli granicu. Prišao je jednom policajcu koji ga je pustio da prijeđe granici i uzme opremu. 'Pitao sam ga hoćete li me sad uhititi jer prelazim u Hrvatsku, na što mi je odgovorio: Ma dajte molim vas', prepričava nam Isaković. Uzeo je kameru iz blata koja je pet sati stajala na kiši i vratio se natrag prema Srbiji. Oprema ide na servis, ali, kaže da prilično loše izgleda. 'Nije ništa polomljeno, ali je voda u pitanju, pet sati je stajalo na kiši. To je jedno 15 tisuća eura vrijedna oprema pa ćemo vidjeti što će biti', priča nam nemoćno Isaković koji je namjerava nikoga tužiti jer ne vidi od toga neke koristi: 'Koga da tužim?' odgovorio nam je protupitanje.

Ne krivi sve za incident nego vjeruje da se radilo o ispadu iznerviranog policajca. 'Mislim da mu se dogodio živčani slom, ali to ga ne opravdava jer je službena osoba i to ne smije raditi', poručuje Isaković.

Ponos mu je najviše povrijeđen jer je napadnut na radnom zadatku bez razloga, ali i laž hrvatskog MUP-a za koji tvrdi da su ga bez provjere optužili da je prešao granicu. 'Za takav zaključak bi trebalo podastrijeti nekakav dokaz koji nemaju', zaključio je Isaković.

HND šuti o incidentu

Povodom incidenta oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudivši ponašanje hrvatske policije prema dvojici novinara. Iz strukovnog udruženja su ocijenili da je takav potez neprimjerenim i zatražili da se povede istraga i kazni policajac koji je, tvrde, nasrnuo na fotoreportera AFP-a Andreja Isakovića i jednog britanskog freelancera. Hrvatsku su pozvali da omogući normalne uvjete za rad svim novinarima koji izvještavaju s ovog područja. Hrvatsko novinarsko društvo, koje pod novim predsjednikom Sašom Lekovićem inače ima stav, nije smatralo za shodnim oglasiti se povodom incidenta u kojem su napadnuti novinari.