KOMEMORATIVNI SKUP

[FOTO/VIDEO] Zoran Milanović prisjetio se Račana: 'Sjećam se kad je ušao u moju sobicu, kad je konačno znao da je bolestan...'

29.04.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Sadašnji predsjednik i dva bivša, stranački veterani, ali i prvi slovenski predsjednik Milan Kučan prisjetili su se Ivice Račana, na skupu povodom 15. godišnjice njegove smrti

Na skup posvećen sjećanju na Ivicu Račana u povodu 15. godišnjice smrti u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, uz predsjednika SDP-a Peđu Grbina, stigli su mnogi članovi stranke, kao i stranački veterani. Tamo su i bivši ministri u Račanovoj Vladi, bivši predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić, ali i Davor Božinović u ime Vlade, prenosi Dnevnik.hr

Peđa Grbin pročitao je poruku koju je poslala Račanova udovica, Dijana Pleština. 'Dragi Ivice, nedostaješ...', napisala je između ostalog.

Došao je i prvi slovenski predsjednik Milan Kučan. Rekao je kako mu je Ivica Račan bio prijatelj. U govoru se prisjetio stvaranja hrvatske i slovenske države, a događaje '90-ih usporedio je s ratom u Ukrajini.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

'Vrlo vjerojatno nakon ovog rata neće biti pobjednika. Gubitnik će bit mir', dodao je.

'Siguran sam da bih o svemu ovome govorio s Ivicom. Bio je moj prijatelj, prijatelj Slovenije i prijatelj ujedinjene Europe. Bio je čovjek čvrstoga kova', dodao je emotivno.

  • +6
Komemorativni skup povodom 15 godina smrti Ivice Račana Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zoran Milanović prisjetio se komemoracije povodom smrti, od prije 15 godina, a zatim i svog prvog susreta.

'Bio je čovjek čvrstog kova. Moj prvi razgovor s Račanom je bio u Bruxellesu u jedno malo boljoj menzi nakon što je držao prvi govor pred Vijećem NATO-a. To su prve rečenice koje sam s njim izmijenio u četiri oka. Prije ga nisam poznavao, nisam bio političar. Bio sam službenik, diplomat i tada mi je govorio da je u Londonu kupio zajedno s Dijanom nekakav blejzer, to su oni šminkerski sakoi i da ga je platio određeni broj funti i to je pričao s takvim sramom i neugodom i rekao da ne zna kada će ga obući. Kako čovjeka nisam poznavao, kako dojam iz medija zapravo ne znači ništa, mislio sam si je l’ ovaj tip iskren ili misli šarmirat, zavitlat. Nismo se mi puno družili nakon toga. On je rano umro, otišao je teško. Bio je good guy”, kazao je Milanović.

'Sjećam se kad je ušao u moju sobicu, na Iblerovom trgu kad je konačno znao da je bolestan. Nimalo straha, nimalo panike. 'Čuj, imam rak, idem ja sad pa se vidimo'. Mene je to zbunilo', rekao je Milanović.

Delegacija SDP-a položila je cvijeće na grob Ivice Račana povodom 15. obljetnice njegove smrti Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

Skup je završen uz Račanovu omiljenu pjesmu, "Tvoja zemlja", Vice Vukova, koja se često svira na SDP-ovim skupovima kao neslužbena himna.

  • +27
Ivica Račan Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL