tražit će ocjenu ustavnosti

[FOTO/VIDEO] Zeleno-lijevi blok: Kazne su drakonske i zadiru u ljudska prava

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2020 11:04
  • Objavljeno 01.12.2020 u 11:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Klub saborskih zastupnika zeleno-lijevog bloka u utorak je upozorio da su predviđene sankcije za kršenje epidemioloških mjera drakonski visoke i da zadiru u ljudska prava te će tražiti ocjenu njihove ustavnosti.

Provjera privatnih okupljanja i narušavanje nepovredivosti doma su protuustavni, i ako to prođe u Saboru, tražit ćemo očitovanje Ustavnog suda, poručila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare u Saboru o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

"Sankcije su drakonske i trebale su biti donesene dvotrećinskom većinom u Saboru, a ne običnom većinom kako je predviđeno", istaknula je.

Izrazila je nadu da će oporba s tim u vezi naći zajednički jezik jer se svi slažu da je epidemiološke mjere potrebno provoditi, ali su protiv načina na koji Vlada upravlja covid-krizom.

Zastupnici Lijevo-zelenog bloka o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Sve se prebacuje na građane koji će platiti 500 kuna ako ne nose masku na ispravan način, a s 10.000 kuna bit će kažnjeni u svojim domovima ako ih je više od 10", upozorila je Benčić te se založila da kazne budu manje i razmjerne primanjima građana.

Video: Patrik Macek/Pixsell

U nadzoru provođenja epidemioloških mjera, dodala je, sudjelovat će, uz policiju, i razni inspektori, što je ozbiljno kršenje prava građana.

Rada Borić i Benčić ustvrdile su da se više od mjesec i pol dana ne detektiraju kontakti zaraženih. Vlada je, kažu, od toga odustala, a svu odgovornost prebacila na građane. 

"U studenom je umrlo više od 1200 ljudi u Hrvatskoj od covida jer je premijer glumio švedski model. Po novozaraženima u Europi od nas je gora samo Srbija", poručila je Benčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!