ODAVANJE POČASTI U RIMU

[FOTO/VIDEO] Stotine na oproštaju od predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, na sprovodu i vrh Europske unije i bivši talijanski premijeri

14.01.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Najviši dužnosnici Europske unije, vrh Italije te bivši talijanski premijeri bili su među onima koji su se u petak u Rimu oprostili od predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, početkom tjedna preminulog u Italiji

David Sassoli preminuo je u utorak u bolnici na sjeveru Italije, a bio je hospitaliziran zbog problema s imunološkim sustavom. Poznato je to da je Sassoli prije nekoliko godina bolovao od leukemije.

Njegova smrt iznenadila je mnoge u Europskoj uniji jer o svom zdravlju nije javno govorio.

Oproštaj od Sassolija održan je u rimskoj bazilici svete Marije od Anđela, a među onima koji su se došli oprostiti od njega bili su najviši dužnosnici Europske unije - predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te potpredsjednica EP-a Roberta Metsola.

S obzirom na to da se radilo o državnom pogrebu, stigli su i najviši dužnosnici Italije - predsjednik Sergio Mattarella, premijer Mario Draghi, predsjednik talijanskog Zastupničkog doma Roberto Fico, predsjednica Senata Elisabetta Casellati, šef diplomacije Luigi di Maio te mnogi drugi ministri u talijanskoj vladi. Počast Sassoliju došli su odati i bivši talijanski premijeri Giuseppe Conte, Paolo Gentiloni (op.a., ujedno aktualni europski povjerenik), Matteo Renzi, Mario Monti, Romano Prodi, Enrico Letta i Massimo D'Alema. Na sprovodu je bio i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Od državnika iz Europe stigli su španjolski premijer Pedro Sanchez te francuski premijer Jean Castex. Izaslanica hrvatske Vlade na pogrebu bila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

'Mnogi su ga smatrali jednim od nas zbog tog empatičnog duha, za sve je bio pomalo poput kolege iz razreda, onaj kojeg smo svi priželjkivali kao prijatelja, koji bi nam sigurno pomogao', poručio je svojoj homiliji kardinal i nadbiskup Bologne Matteo Zuppi, prijatelj iz srednje škole pokojnog predsjednika Europskog parlamenta.

  • +29
Pogreb predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

'Netko je rekao da nikada nisu vidjeli Davida ljutitog. Bolest je dočekao dostojanstveno i nastavio živjeti snagom svojih ideala i ljubavi koja ga je toliko okruživala. Za njega je politika morala biti za opće dobro. Zato je želio Europu ujedinjenu temeljnim vrijednostima, a služio je jer za njega institucije nisu ideologije, nego ideali, ne kalkulacije, nego vizija', kazao je Zuppi.

Nakon mise zadušnice lijes je ispraćen iz bazilike s velikim pljeskom okupljenih, a aplauz se mogao čuti i među građanima okupljenim ispred crkve.

S obzirom na epidemiološko stanje, u samu crkvu pušteno je samo 300 osoba. Ispred nje bio je postavljen videozid na kojem su građani mogli pratiti pogreb, a cijeli oproštaj uživo je prenošen i na web stranicama Europskog parlamenta.

Njegovi kolege zastupnici u Europskom parlamentu počast će mu odati na komemoraciji u ponedjeljak 17. siječnja, na otvaranju plenarnog zasjedanja u Strasbourgu. Osim Ursule von der Leyen i Charlesa Michela, komemoraciji će nazočiti francuski predsjednik Emmanuel Macron te bivši europski zastupnik i bivši talijanski premijer Enrico Letta.